Sigurno ste dosad već zamijetili proizvode iz keramičkog studija Odeata koji osvajaju svojim dizajnom i besprijekornom izradom. Izrezbarene i ručno bojane šalice, pozlaćeni tanjurići i retro čajnici samo su dio onoga što čini ove kolekcije posebnima, a sada u poslovanje ovog domaćeg kreativnog studija stižu i velike promjene

Romatična estetika Odeata brenda za keramiku svidjela nam se na prvu, baš kao i mnogima. Nježno i ručno ukrašeni keramički proizvodi već krase brojne domove, a uskoro će na police stići i najnoviji radovi. Kako bismo vam otkrili sve novosti, zavirili smo u novi studio u sv. Ivanu Zelini i popričali s vlasnicom Valentinom Šeb. Evo što nam je sve otkrila!

valentina šeb odeata

Krenimo od novog prostora. Kako ste se odlučili na važan korak otvorenja novog studija i to na ovako neuobičajenoj lokaciji izvan centra grada?

Kada sam keramiku u jednom trenu pretvorila u posao, bio mi je potreban veliki prostor pa smo u centru iznajmili jedan koji mi je odlično služio. Ipak, bili smo svjesni da to nije trajno rješenje. Zapravo smo oduvijek tražili kuću u kojoj bismo mogli živjeti i raditi. Nismo se žurili jer je prostor u kojem smo radili funkcionirao savršeno dobro, a za kuću smo imali određene kriterije koje nije bilo lako zadovoljiti.

Godinama smo pratili nekretnine i razgledavali kuće, ali ni jedna nije bila ona prava.  Htjeli smo kuću izvan grada, okruženu prirodom, s velikom okućnicom i pogledom, a prije svega morali smo osjetiti da je to – to.  Htjeli smo mjesto na kojem možemo poslovati i živjeti, a ujedno uživati u miru i prirodi.

odeata studio

Ove godine život nas je odlučio malo pogurnuti. Na lokaciji prijašnjeg Odeata studija započela je izgradnja shopping centra, a mi smo morali iseliti. Ili smo imali ludu sreću ili smo pod pritiskom odlično kreirali, ali ubrzo smo pronašli savršenu kuću koja je ispunila sve kriterije. Danas smo, evo, u vlastitom radnom prostoru, s predivnim pogledom, u prirodi i miru, a opet dovoljno blizu da nam je sve potrebno nadohvat ruke. Trenutno smo preselili samo posao i uredili studio. Paralelno radimo na njegovom proširenju, a kroz sljedeću godine planiramo se i mi preseliti.

Odeata keramika studio detalji

Možete li nam otkriti, dolaze li s novim prostorom i novi proizvodi?

Da, sigurno dolaze. Bilo je puno izazova oko traženja rješenja za novu lokaciju Odeata studia. Bilo je neizvjesno, ali znali smo da rješenje postoji i zapravo je ispalo bolje nego što smo mislili. S odmakom od situacije u kojoj smo bili, vidimo koliko je to veliki korak i koliko smo puno u ovih nekoliko mjeseci uspjeli napraviti. Dogodila se i ljetna sezona koja je ove godine bila van svih očekivanja i zbog koje nisam izlazila iz novog studija. Tek se nedavno u meni počela buditi ona kreativna strana i sad radimo punom parom na novim kolekcijama.

Valentina Šeb Odeata Keramikaodeata šalica

Dosad ste predstavili četiri kolekcije, međusobno koliko slične, toliko i različite. Koji je dosad najprodavaniji proizvod, a koji možda vama najdraži?

Najprodavanija i najomiljenija je Grace kolekcija. Iako su meni osobno sve jednako drage, jako me veseli upravo to što Grace kolekcija poprima novo lice i jedva ju čekam predstaviti.

odeata tanjurić

Kako biste opisali svoj stil izrade i odakle crpite inspiraciju za stvaranje?

Osobno volim spoj vintage i modernog stila, što često puta nije lako pomiriti. Volim profinjene stvari koje bude onaj osjećaj nostalgije i daju osjećaj trajnosti i sigurnosti. Trudim se upravo takve emocije prenijeti u keramiku koju izrađujem.

odeata keramikaValentina Šeb Odeata Keramikaodeata keramika

Kakva su vaša iskustva s vođenjem poslovanja? Što biste izdvojili kao najveće izazove u poduzetničkom životu?

Vlastiti obrt vodim 10 godina, a u keramici sam punih 18 godina. Kao najveći izazov poduzetničkog života bih istaknula to što se mi mali zanatski obrti moramo sami brinuti o širokom spektru poslovanja. Na pojedincu je, a to je najčešće osoba koja stoji iza brenda, da vodi proizvodnju, marketing, knjigovodstvo i puno „sitnih“ popratnih stvari koje su neophodne za poslovanje. Naravno da postoje suradnici koji su uključeni i pomažu u ostvarivanju ciljeva, ali sve konce mora držati jedna osoba. Najveći je izazov zapravo stvoriti vrijeme da se zadovolje sve potrebe u poslovanju, ali i u osobnom životu.

Valentina Šeb Odeata Keramikaodeata keramika

Foto: Josip Krivačić