Zamislite tu čaroliju kada svaki trenutak postane dragocjena uspomena, gdje ljubav pulsira kroz svaki detalj, a fotografije postaju čarobni čuvari tih posebnih trenutaka. Nema boljeg primjera za to od vjenčanja, gdje emocije plešu u zraku, a ljubav se ogleda u svakom pogledu.

U središtu te čarobne priče stoji i Naomi Goggin, talentirana fotografkinja vjenčanja iz Londona, čiji objektiv uvijek rado uhvati radost i ljubav, stvarajući tako vizualne priče ispunjene toplinom, intimnošću i srećom. Stoga je ona bila potpuno logični slijed naše Foto/Crush rubrike.

A kako izgleda svijet vjenčanja kroz oči Naomi Goggin, umjetnice koja svojim radom uvijek sjajno uhvati duše zaljubljenih, saznajte u nastavku.

Možete li našim čitateljima reći nešto o sebi, tko je Naomi Goggin?

Naomi je fotografkinja iz Engleske, a moja fotografija je filmska, sirova i emocionalna.

Kada se vratite na same početke svoje karijere, kako i kada ste se zainteresirali za fotografiju? Postoji  li fotograf na kojeg ste se ugledali ili se još uvijek ugledate danas?

Zainteresirala sam se za fotografiju nakon jedne rođendanske zabave kad sam imala jedanaest godina. Obukla sam se kao fotograf, a sa sobom sam ponijela četiri jednokratna fotoaparata. Na zabavi je počelo “natjecanje u ljubljenju”. Nastao je kaos. Svi su trčali posvuda skupljajući poljupce. Znala sam da se moj prvi poljubac neće dogoditi pod ovim okolnostima. Rekla sam svima: “Ja sam bio fotograf!”. Trčala sam okolo dokumentirajući sve. Kad sam s mamom pokupila razvijene fotografije, ulični laboratorij je prokomentirao da je “izgledalo kao zabava”.  Potom, kad sam odnijela slike u školu, nastao je kaos, djeca s fotografija su pokušala “sakriti dokaze” u ormariće i svoje džepove. Tada sam ostala očarana snagom fotografije. Nekoliko mojih formativnih inspiracija u narednim godinama bili su The Sunday Times Magazine, Vogue, Lee Miller i filmovi.

Fotografije vjenčanja Vaš su prepoznatljiv pečat. Što vas je navelo na snimanje vjenčanja?

Radila sam za novine The Times, a jedan fotograf me preporučio i za fotografiranje vjenčanja. Nakon toga sam dobila preporuke i drugih i tako je sve počelo.

Zbog posla često vrijeme provodite na putovanjima. Koja Vam je destinacija i iskustvo omiljeno? 

Volim putovati. Evo baš dok ovo pišem, spremam se na putovanje za Albaniju i Krf. Zahvalna sam što sam imala prilike upoznati nova mjesta upravo kroz vjenčanja. Zahvaljujući ovim putovanjima imam sjećanja na prvo kupanje u moru u Pugliji svoje kćeri, planinarenje u Arizoni i proslavu Nove godine u New Yorku – kao velikom obožavatelju “When Harry Met Sally” ovo je bio san.

Što mislite koja je glavna uloga ili poanta fotografije?

Fotografija može poslužiti kao zapis, može biti učitelj. Fotografije me mogu nadahnuti, mogu me učiniti znatiželjnijom, natjerati me da razmislim, mogu izazvati strahopoštovanje. Fotografije me mogu pobuditi. 

Kakva Vam atmosfera tijekom vjenčanja omogućuje da pružite najbolje od sebe?

Pa, uglavnom volim biti prepuštena samoj sebi, jednostavno ući u srce i “trbuh” dana.

Da možete fotografirati bilo koje vjenčanje slavnih (prošlo, sadašnje ili buduće), tko bi bio taj sretan par?

Pomalo sam bijesna što nisam fotografirala vjenčanje Chloé Sevigny.

Fotografije u boji ili crno-bijele? Što vam se sviđa kod jednog i što o drugom i je li proces fotografiranja drugačiji?

Ovaj bi odgovor mogao biti cijeli članak za sebe, pa čak i knjiga. Jednostavno obožavam oboje.

Imate li svoj omiljeni rad? Ako da, koji i zašto?

Moji omiljeni radovi su uvijek oni koje me “zgrabe objeručke”, oni za koje moram uzeti malo vremena, stati, razmisliti i promatrati.

Za kraj, savjet za sve fotografe koji se žele opredijeliti za fotografiranje vjenčanja?

Zapamtite što je u središtu vjenčanja. Snimila sam nedavno na vjenčanju fotografije starijeg para, djeda i bake, što se na posljetku pokazalo njihovim posljednjim plesom, jer je baka nedugo zatim umrla. Bila mi je velika čast biti dio tog trenutka, vjenčanja i fotografirati ga.

 

Foto: Naomi Goggin