Ljetna sezona je idealna za uživanje u svim blagodatima bobičastog voća. S time se slaže i Luna Džidić koja potpisuje gastro blog Kriška i po. Inspirirana ovom činjenicom osmislila je ukusan ljetni koktel za osvježenje od kupina i hibiskusa.

Obje namirnice su bogate antioksidansima koji povoljno utječu na naše zdravlje. Također, u kombinaciji s fermentiranim probiotskim napitkom i svježim listovima mente iz vrta, pravi su osvježavajući ljetni eliksir. Za probiotski “kick” Luna je ovog puta koristila vodeni kefir koji možete zamijeniti kombuchom ili mineralnom vodom s malo limunovog soka. Sočne ukusne kupine dolaze s eko plantaže Viduka i možete ih naručiti s Malog placa koji ih dostavlja na vašu adresu. Budući da se kupine brže kvare, moguće ih je odmah zamrznuti i koristiti umjesto leda.

Sastojci

3/4 šalice ohlađenog čaja od hibiskusa
3/4 šalice zaleđenih kupina
3/4 šalice vodenog kefira ili mineralne vode u koju ste iscijedili malo limuna
1 mala šaka listova mente
1 jušna žlica sirupa agave (opcija)

Priprema

Zamrznite svježe kupine preko noći. Stavite 3-4 veće čaške cvjetova hibiskusa (oko 1 jušna žlica ako je u komadićima) u šalicu proključale vode i ostavite da se namače dok se ne ohladi. Ako ste čaj pripremili večer prije, stavite ga u hladnjak preko noći. Pljesnite listove mente među rukama kako bi pustili eterična ulja, te ih stavite u čaše. Po želji dodajte malo agavinog sirupa. Izblendajte zamrznute kupine sa čajem od hibiskusa, ulijte u čaše s mentom i lagano promiješajte. Ulijte ohlađeni vodeni kefir do vrha čaše, ukrasite listovima mente i poslužite.

Napisane količine su dovoljne za dvije osobe, pa ih podijelite na dvije čaše prilikom izrade koktela. Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim „finim“ postovima.

 

Foto: Luna Džidić/Kriška i po