Kako nam se približavaju blagdani, tako volimo nanovo istraživati ponudu domaćih kreativaca. Ponovno se oduševivši radovima Traversa Design radionice, nekim starim a i nekim novim poput tekstila za dom, odlučili smo ih upitati za razgovor. Nasreću, srdačno su prihvatili pa vam tako danas donosimo priču ovog strašno zabavnog brenda koji predstavlja maštovite hrvatske proizvode inspirirane primorskim  situacijama i ljudima, ali i način života koji posao pretvara u pravi životni užitak

“Maja Smokvina rukama proizvodi posuđe. Svaki predmet koji izađe u svijet, produkt je Majinih ruku. Ona je naš apsolutni stup, smjerokaz, naša leđa i snaga. Kristijan Fabijanić radi figure, crta ljude i pejsaže. Njegovi keramički reljefi na drvu stoje na zidovima puno europskih domova. Crta akvarelima na platnu, na drvu, keramici, zidovima. Ne sluša nikoga, samo glazbu. Jan Metzger Šober je grafički  i web dizajner, sve naše skice i crteže objedini, uredi i pobrine se da skicu pretvori u gotov proizvod, razvoj produkta iz naših beskonačnih ideja. Kad god zapnemo, Jan je Houston, we have a problem. Nika Antolović vodi društvene mreže i web shop. Crta i kreira. Na njezinom stolu su laptopi, iPadi, mobiteli, slušalice, glazure i engobe, kistovi i glina. Radi sve u isto vrijeme. I ja, Gordana Fabijanić, vlasnica tvrtke Dvor i vali, pokretač ove predivne priče. U opisu posla je veći popis. Od kuhanja kave i ručka, rad na lončarskom kolo, oslikavanje keramike, ilustriranje na tekstilu i papiru, pa sve do PDV-a, plaćanja računa, unosa primki i isplate plaća. Pravo malo, žensko poduzetništvo! Tu su još Winn-Dixie i Pipo, naši psi. I svi naši prijatelji, naravno.” opisuje mi pokretačica ove predivne priče, Gordana Fabijanić, odmah na početku veseli tim koji stoje iza Traversa Design.

traversa-design-nika
Nika Antolović

Oni su kreativni pojedinci koji uživaju raditi rukama. Stvarati, proizvoditi, crtati i dizajnirati. Spajati spontane, nekad neuredne i preglasne, a uvijek tako jedinstvene trenutke i emocije iz našeg susjedstva u savršene proizvode. Osim što su nas očarali svojim proizvodima napravljenima od prirodnih materijala, gline, čistog pamuka ili lana, dočarali su nam što uistinu znači riječ traversa (kolokvijalni naziv za pregaču) te kako izgleda atmosfera u kojima se stvaraju ovi neodoljivi radovi.

Traversa Design rad

“Cijelu godinu smo u traversama, što u radionici, što u kuhinji naše konobe preko ljeta. Ona označava kreativne slobode. Označava prostor u kojem radimo i koji mora biti ugodan, prilagođen našim potrebama. Radionica je puna svjetla, biljaka, glazbe, kave, druženja, beskonačnih razgovora, gline, kistova, boja… Obući traversu znači da krećeš u jednu drugu dimenziju, rad s rukama, rad koji voliš i koji te potpuno ispunjava. Navečer, kada skineš traversu, iza tebe su šalice, zdjele, lončići, skulpture, crteži i skice, plan za sutra, olovkom napisan na drvenom stolu. Traversa je u pravom smislu riječi način života, naš identitet i logično je bilo da tako nazovemo brend.”, otkrila nam je Gordana s kojom smo već jednom razgovarali. Ova svestrana kreativka, vlasnica je i popularnog mjesta na Pagu, konoba Didova kuća koja je uvrštena i u Gault&Millau vodič.

Traversa Design keramika

Traversa Design – domaći dizajn s vrckavim potpisom

Ova priča, priča o dizajnu, keramici i ljubavi prema stvaranju, traje već 15 godina. “Počeo je kao hobi i bijeg od posla. Nakon godina provedenih u korporativnim vodama velike kompanije, dajem otkaz i najprije otvaram malu konobicu na otoku Pagu. Zime provodimo u radionici i proizvodimo keramičko posuđe namijenjeno prodaji. Kako nam je s godinama potražnja za proizvodima sve više premašivala naše mogućnosti, ove godine smo odlučili povećati proizvodnju i pokrenuti brend Traversa koji proširujemo s digitalnim tiskom na tekstilu u vidu proizvoda za dom.”

Traversa Design Dida

Keramičko posuđe i tekstil za dom, zidne dekoracije i platnene torbe, sve to moguće je pronaći u njihovoj poduzetničkoj radionici, a inspiraciju pronalaze u ljudima i običajima, kulturi svog kraja, navikama, biljkama tog podneblja, crticama iz svakodnevnog života.  “Keramičko posuđe najčešći je medij koji godinama koristimo kako bismo prenijeli svakodnevni život ovog primorskog kraja. Pred puno godina proizveli smo velike zdjele u obliku ribe. Unutar zdjele bio je i kratki recept za buzaru od škampi, naravno, na čakavskom dijalektu. Niti jedna zdjela nije se uspjela zadržati u Hrvatskoj. Cijela serija se rasprodala u nekoliko dana. Na zdjelama se ribe znaju svađati s ribarima jer nisu zadovoljne ješkama, grintaju i svađaju se. “ smije se Gordana.

Traversa Design kuhinjske krpe

Keramika i tekstil za domaći dizajn inspiriran ljepšom stranom života

“Na kuhinjskim krpama imate cijelu kredencu staklenki sa ljekovitim sadržajima našeg djetinjstva, ljeta na moru, putovanja. Od autohtonih ljekovitih biljaka do mirisa mora i uspomena. A na torbama su ljudi. Naši ljudi. Škveranin u trlišu, dida koji liječi sve rane, ribar, galebar, gastarbajter. Tu je i cvjetna torba s izvezenom porukom „pusti me da cvitan“, nastala slučajno. Uz zid kuće, iz samog betona niknuo nam je oleandar. Jedno ljeto je samo procvjetao. Pustili smo ga i pored njega, na zidu kuće, napisali: „pusti me da cvitan“. Ručnik za plažu „Malo misto“ pravi je sudar kultura domaćih ljudi jednog malog mista uz more i stranaca sa svojim navikama, gledano kroz prizmu stranca u takvoj sredini i domaćeg mještanina koji se čudi navikama. Spoj je to kultura domaćih i furešta.”

Traversa Design rad Torba-zvonko Traversa Design rad torba-zeljko-1

Rituali ispijanja kavica i čitanja novina u lokalnim kafićima, barba kojemu nikako nije jasno zašto turisti svako jutro trče po mistu, travarica koja liječi sve boljke, ćakule i ćakulone, ribari koji po cijele dane pričaju o tome kakvo će biti vrijeme jer bi „valjalo poć na more“, mačak koji kaže da mrzi pasje vrućine… sve su to motivi koji su udahnuli život proizvodima radi kojih ćemo se svijetu oko sebe znati dobro i nasmijati.

Traversa Design rad pusti-me-da-cvitan-1

Njihov najprodavaniji proizvod za sada je keramičko suđe, iako tekstilni proizvodi ne zaostaju. “Iznenadili smo se iznimnom prodajom tekstila. Kuhinjske krpe su pravi hit, podmetači za stol i sve platnene torbe i ruksaci. Upravo pripremamo novu liniju tekstilnih proizvoda i art printeva na papiru i tekstilu.”, kaže  Gordana.

Ako i vas zanima što nas tek očekuje iz ove radionice, zapratite ih na Instagram profilu ili posjetite njihov webshop.

Foto: Traversa Design