Postoji jedna divna rečenica od pjesnikinje Mary Oliver koja kaže: “The most regretful people on earth are those who felt the call to creative work, who felt their own creative power restive and uprising, and gave to it neither power nor time.

Upravo s tom rečenicom svoje mi je predstavljanje započela svestrana i vrlo nadarena umjetnička duša, Mia Popović. Prije sedam godina osjetila je poziv prema umjetničkoj fotografiji, a nekoliko godina unazad i prema keramici. I odlučila je pratiti taj dobar osjećaj.

Mijine ruke s potpisom fotografkinje Violete Yordanove Apostolove
Mijine ruke s potpisom fotografkinje Violete Yordanove Apostolove

“Rad rukama djelovao je na mene terapeutski te sam htjela znati više o tom terapeutskom aspektu kreativnog rada. Za mene, idući logičan korak bio je da upišem dvogodišnju edukaciju iz art terapije. Prepustiti se kreativnom radu, za mene je jedan od najljepših osjećaja.” Mia je svoju priču Mura Ceramics započela nakon što je zbog cijele situacije s pandemijom ostala bez posla.

“Moje radno okruženje bilo je iznimno zahtjevno i htjela sam promjenu. Zaljubila sam se u takav oblik kreativnog izražavanja. Fokusirajući se na komad zemlje ispred sebe, zaboravljala bih na vanjski svijet. Najljepše u tom procesu jest to, da kod rada s glinom, nema pogrešnog ili pravilnog. U radu s glinom, što god napraviš, dobro je. Glina je intuitivna, popustljiva i fleksibilna.”

Mia uživa oblikovati predmete koji odražavaju njezinu ljubav prema prirodi i cvijeću. Voli forme i oblike bliske prirodi, skulpturalne, nježno zaobljene, nesavršene predmete kakva je i sama priroda. I baš taj bezvremenski dodir i neku vječnu decentnu ljepotu nose njezine kolekcije od keramike.

“Inspiraciju pronalazim u rukama. Ruke mogu naučiti kako raditi s glinom intuitivno i većina majstora zapravo smatra da je znanje koje njihove ruke imaju, pravo stečeno rođenjem. Ruke su sposobne doprijeti do znanja kroz slušanje gline, uvažavajući čak i to otkud glina dolazi. Ruke su spoj između nesvjesnog i fizičkog svijeta i imaju intuitivnu moć. Ručni rad i keramika poseban su jedinstven umjetnički put koji može poslužiti kao moćan terapeutski modalitet. Često smo pozvani izražavati svoje osjećaje, percepcije i iskustva riječima, ali riječi nisu uvijek pravi medij za sve. Rad s glinom omogućuje novi, bogatiji način izražavanja, angažiranja na drugačije načine i tim putem možemo doći do nekih dijelova sebe i svoje psihe koji su možda prolazili neprimijećeni. Upotreba ruku iznimno je bitna za ljudsko biće.” govori mi poetično Mia o svojoj fascinaciji materijalom s kojim naprosto obožava stvarati.

Također, otkriva mi kako trenutno radi na proljetnoj kolekciji tanjura prirodnih, pastelnih tonova. “Proljeće je, a kako obožavam cvijeće, police se polako pune vazama nježnih, zaobljenih linija.” Njezin rad možete pratiti na Instagram stranici @muraceramics, a u izradi je i web stranica na kojoj želi predstaviti svoju keramiku i umjetničke fotografije prirode.