Poljska vlada predložila je novi zakon kojim bi se spriječilo brisanje sadržaja na društvenim mrežama ili pristup korisnicima koji ne krše poljske zakone

Predloženi zakon, koji je svojevrsni komentar na to što su Donaldu Trumpu Twitter, a onda i Facebook te YouTube uklonili sadržaj i blokirali mu pristup, predviđa kažnjavanje društvenih mreža (da, dobro ste pročitali) do 50 milijuna zlota (oko 83 milijuna kuna) ako ne uspiju vratiti izbrisane objave ili korisničke račune koji su prekršili određena pravila. To znači, u prijevodu, da će se korisnici društvenih mreža u Poljskoj koji su blokirani ili im je sadržaj izbrisan, moći žaliti – ako društvene mreže odbiju žalbu (ili bolje rečeno, zahtjev) – kaznit će ih se. Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da je zaštita slobode govora na internetu prioritet te je upozorio protiv “političke korektnosti”.

“Cenzura nije i ne može se prihvatiti”, napisao je Morawiecki na Facebooku koji je nedavno suspendirao korisnički račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema Sebastianu Kaleti, zamjeniku ministra pravosuđa, ove mjere bi mogle stupiti na snagu do idućeg siječnja. Kako će to uopće izgledati i hoće li biti moguće privatnim tvrtkama uvjetovati ovakve stavke s obzirom na to da svatko pri registraciji mora prihvatiti brojna pravila korištenja (znate ona koja samo ‘’proskrolamo’’ prstom), i hoće li ovo potaknuti i druge zemlje na kontroliranje određenih uvjeta, bit će interesantno popratiti. A ono što je također zanimljivo jest to da ovakva reakcija dolazi upravo od države kojoj je kršenje nekih drugih sloboda također visoko na listi, poput prava na izbor zbog kojih su se nedavno održavali neviđeni prosvjedi na ulicama Poljske.