Putovanje s kućnim ljubimcem može biti divno iskustvo, ali ne pripazite li na određene zakonske aspekte, mogli biste se naći u nevolji umjesto uživanju u novim avanturama. 

I dok ljubav prema četveronožnom prijatelju ne poznaje granice, zakoni zemalja itekako poznaju. Zato je važno biti informiran i pridržavati se pravila kako biste izbjegli neugodna iznenađenja poput novčanih kazni ili čak, boravka u zatvoru.

Naime, stručnjaci za iznajmljivanje automobila za odmor StressFreeCarRental.com istražili su zakone o kućnim ljubimcima diljem svijeta zbog kojih bi vlasnici mogli dobiti po džepu. 

John Charnock, izvršni direktor StressFreeCarRental.com rekao je da osim cijepljenja, potvrda i putne logistike, vlasnici kućnih ljubimaca moraju biti svjesni različitih međunarodnih zakona kada putuju u inozemstvo.

Sve je popularnije voditi na putovanje krznene prijatelje kao suputnike, ali važno je napraviti istraživanja kako bismo bili sigurni da neće bit komplikacija. Zakoni se razlikuju od zemlje do zemlje, a vlasnici kućnih ljubimaca koji ne obave svoje istraživanje mogli bi se naći u problemima sa zakonom i visokim kaznama.

Iako su neki od navedenih pravilnika bizarni, neki su, moramo priznati “skroz na mjestu” jer propisuju brigu o kućnim ljubimcima. Pa, saznajmo kakvi to zakoni vladaju svijetom, prema istraživanju StressFreeCarRental.com.

1. Škotska u borbi protiv dosadnih kućnih ljubimaca

Prema Zakonu o građanskoj upravi iz 1982. postoji poseban odjeljak o “iritantnim stvorenjima”. Vlasnici kućnih ljubimaca naime ne smiju dopustiti da njihovi krzneni prijatelji smetaju bilo kojoj drugoj osobi na javnom mjestu.

2. Oklahoma kažnjava “zadirkivanje” kućnih ljubimaca

Pazite da ne zadirkujete svog psa jer se u nekim dijelovima Oklahome bilo kakve grimase upućene psima kažnjavaju novčanom, ali i zatvorskom kaznom.

3. Španjolska strogo kažnjava vezanje kućnih ljubimaca na javnim mjestima

Novi španjolski zakoni u rujnu su donijeli nova pravila za vlasnike kućnih ljubimaca koja bi mogla dovesti do kazni od 200 tisuća eura. Pravila uključuju da se životinja ne ostavlja sama ili vezana na javnim mjestima.

4. U Daventryju kao asesoar nosite vrećicu za izmet

Naredba o zaštiti javnih prostora stupila je na snagu u okrugu Daventry 2015., što znači da šetači pasa riskiraju kaznu od 100 funti i potencijalni kazneni progon ako nemaju vrećicu za izmet, bez obzira na to je li ljubimac obavio nuždu ili ne.

5. Australija u borbi protiv laveža

U Australiji psi moraju proći odgovarajuću obuku i socijalizaciju kako bi se spriječio razvoj “destruktivnog” ponašanja koje uključuje kopanje i lajanje. Prema zakonskim prohtjevima, psi ne smiju stvarati nikakve “glasne” smetnje.

6. Irska traži testiranje na trakavicu

Pravno, svatko tko dovede psa u Irsku iz zemlje izvan EU-a mora ga testirati na trakavicu svaki put kada putuje u zemlju.

7. Torino propisao minimalan broj šetnji

Vlasnici kućnih ljubimaca u Torinu suočavaju se s kaznom od 500 eura ako ne prošetaju svog psa najmanje tri puta dnevno prema zakonu gradskog vijeća.

8. Mađarska propisala obavezne povodce

Zakon iz 2001. uveden u Lőrinciju u Mađarskoj zabranio je izvođenje mačke van i na ulicu bez povodca.

9. Pravilo šest sati vrijedi u Švedskoj

Prema švedskom zakonu, psići se moraju izvoditi u šetnju najmanje svakih šest sati, što znači da se vrtići za pse i čuvanje kućnih ljubimaca široko koriste diljem zemlje za one koji rade.

10. Nema velikih pasa- Kina, Peking

Pekinški zakon kaže da je 14 inča (35,56 cm) najveća dozvoljena visina psa. To znači da putnici s popularnim pasminama poput bernardinca i hrtova neće moći povesti svoje krznene prijatelje.

Foto: Pexels