Već neko vrijeme Instagramom prevladavaju tirkizni osunčani prizori. I bez lažne skromnosti, neke od najljepših prizora na koje smo naišli u potrazi za plažama od kojih zastaje dah, pronašli smo u Hrvatskoj.

Pogađate li o kojoj se plaži radi? Još prije četiri godine britanski Daily Mail proglasio ju je najljepšom plažom u Europi. Te godine, u izboru 300 europskih plaža s najvećim brojem glasova odabrana je upravo ona – Stiniva na otoku Visu. Ako je suditi po učestalosti objavljivanja fotografija s ove ljepotice, ona je i dalje među najljepšima u Hrvatskoj.

Od 1967. godine, uvala Stiniva na otoku Visu zaštićeni je dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza. Nastala je tijekom ledenog doba, kada je razina mora bila 120 metara niža nego danas. Također, zbog vodotoka koji je izdubio kanjon u podzemlju se stvorila špilja koja se, kažu, prije nekoliko tisuća godina urušila, a tome svjedoče sige koje se nalaze na istočnim liticama današnje prekrasne uvale.

Uvala je dostupna morskim i kopnenim putevima, od kojih svaki ima svoj šarm dolaženja jer nije tako jednostavno. Ako dolazite morskim putem morat ćete plivati do uvale i brod usidriti malo dalje. Ako pak dolazite s kopna čeka vas strmija litica po kojoj ćete se spuštati dvadesetak minuta po suncu.

No, dolazak do ove plaže vrijedi svakog truda o čemu svjedoče i ljetne gužve koje vas ovdje mogu zateći. Jer tko ne bi volio odmarati ovdje s pogledom na tirkiz.

 

 

Foto: Unasplash/ Pero Vojković