Brend XD Xenia Design osnovala je Ksenija Vrbanić 1986. godine i od tada nepovratno  promijenila smjer hrvatskog modnog dizajna i upisala hrvatsku modu u svjetski modni  kalendar. 

Dekonstrukcija, minimalizam, crna boja, arhitektura siluete, teme su koje je iznova  reinterpretirala u kolekcijama pritom naglašavajući istovremeno ženstvenost, profinjenost,  suzdržaniji i samozatajni glamur. Jedinstvena vizija i potpis Ksenije Vrbanić vidljiv je u svim  područjima dizajna unutar brenda, od apstraktnih i prolaznih mirisa do čvrstih  arhitektonskih konstrukcija.  

XD Xenia Design 35 Years XD Xenia Design 35 Years XD Xenia Design 35 Years

U XD dizajn centru, centru za razvoj i produkciju prototipa budućih kolekcija, utopljenom u  prirodni ambijent šume na Ksajpi u Šenkovcu, snimili smo slavljenički editorijal povodom  35. obljetnice. Članovi XD tima nose arhivske komade koji su obilježili protekle sezone i po  kojima je brend prepoznatljiv, a Ksenija Vrbanić najavila je novi smjer za iduću godinu u  digitalnom kaputu. Haljine od tafta s naglašenim volumenom, eksperimentalni materijali od  mekih metala, kombinacije prozračnih i gustih tkanja, visokoreflektirajućih materijali i  avangardni modni dodaci dio su prepoznatljivog XD koda odijevanja.  

XD Xenia Design 35 Years XD Xenia Design 35 Years XD Xenia Design 35 Years XD Xenia Design 35 Years

Ovim editorijalom saželi smo dosadašnje djelovanje, i pogledali u prošlost kako bismo  mogli najaviti ono što će uslijediti. Ulogu modela preuzeli su zaposlenici brenda Ksenije  Vrbanić koji ju prate u ovoj modnoj priči i koji također čine brend specifičnim u lokalnom i  globalnom aspektu. Posebno je važno u današnje vrijeme naglasiti kako odjeća nastaje,  posebice zbog sveprisutnog fast-fashiona, utoliko je važnije što se Xenia Design odjeća u  cjelovitosti proizvodi u Hrvatskoj. To nosi dodatnu vrijednost te nosi poruku optimizma za  budućnost, prvenstveno zbog trenutnog stanja tekstilne industrije kod nas.  

XD Xenia Design 35 Years

XD Xenia Design 35 Years

U fotografijama članovi XD tima podijeljeni su u grupe koje su ujedno i funkcionalni odjeli  unutar brenda, svi su oni eksperti u svom polju i ljudi koji razumiju odjeću. Iako različitog  roda i godina, XD stav i odjeća pristaje svima. Koliko je utjecala na to da se osoba osjeća  samouvjereno i elegantno u XD odjeći vidljivo je iz fotografija. Ovaj se editorijal nije ticao  samo mode, već i života, života brenda i pojedinaca koji ga čine. Kako je rekla Ksenija Vrbanić, ovim editorijalom obilježavamo dugogodišnju povezanost i  vjernost na putu prema zajedničkom cilju.