Odlični plesni sadržaj smješta se uskoro na više lokacija i upotpunjuje sve bogatija događanja u Zagrebu. Toliko je raznovrstan da će svatko pronaći nešto “po svome guštu”

Paravan

Plesna predstava u koreografiji Jasne L. Vinovrški, održava se (pret)premijerno u Zagrebačkom plesnom centru 4. i 5. lipnja u 20 sati. Kako stoji u najavi, razmišljanje o smrti izmješta se u budućnost, i to što je moguće dalju. Ako se i govori o njoj, govori se ispod glasa. Izbjegava se postavljanje pitanja. Pa i sama riječ. Shvaćena gotovo kao neuklopiv nered u našoj viziji općega napretka, danas je svedena na brojeve koji se ubrzano okreću.

Tko uopće ima pravo na tijelo? Zašto je cijeli proces prije rituala pogreba u domeni nevidljivoga? Kako odsutnost umirućega tijela utječe na proces tugovanja? Uspostavljajući kontakt s pitanjima koja se rijetko usuđujemo postaviti, samima sebi i ljudima čije su profesije usko vezane uz smrt, predstava pokušava razumjeti kako je uopće nastao tabu te nastojimo ostvariti drukčiji odnos prema smrti vrednovanjem tijela ne samo u kontekstu zdravlja već u svim etapama života.

Koncept Jasne Layes Vinovrški u suradnji s Koraljkom Begović i njezinoj izvedbi kao polazišnu istraživačku perspektivu uzima upravo plesačko tijelo, o kojem se uglavnom govori u terminima agilnosti, snage i aktivnosti. Više detalja o ulaznicama i događanju pročitajte ovdje.

Tjedan suvremenog plesa

Od događanja u Zagrebu, najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj smješta se na jedno od onih koje morate posjetiti. Ove će se godine održati od 7. do 19. lipnja na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru te Histrionskom domu. 38. festivalsko izdanje predstavit će deset recentnih predstava renomiranih umjetnika i umjetnika s međunarodne i domaće plesne scene, od čega će dvije biti premijerno predstavljene domaćoj publici.

Među njima se najviše ističu francusko-belgijska koreografkinja, pjesnikinja i plesačica Claire Huber, koja će 11. lipnja u Zagrebačkome plesnom centru premijerno predstaviti predstavu “As we drove short short horizon- lines” te domaća plesna umjetnica Petra Hrašćanec. “Samo” je plesni solo koji će premijerno biti izveden 9. lipnja. Riječ je o projektu koji je u potpunosti realiziran isključivo od strane umjetnice – bez ijednog suradnika i bez ikakve dvosmjerne komunikacije, Hrašćanec je tijekom jedne godine istraživala svoje dvadesetogodišnje iskustvo djelovanja i rada na sceni, a jedina povratna informacija bila je publika na javnim prezentacijama istoimenog istraživanja.

Na Tjedan suvremenog plesa između ostalih stiže Arno Schuitemaker, jedan od vodećih i najprogresivnijih plesnih umjetnika i koreografa u Nizozemskoj, koji će predstaviti svoj recentni projekt “If You Could See Me Now” i tako upotpuniti bogatu škrinjicu događanja u Zagrebu. Ostatak programa i detalje o ulaznicama možete pronaći ovdje.

 

Foto: Eno/One, Borut Bučinel