Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Montana prva američka država koja će zabraniti Tik Tok

Montana bi trebala postati prva američka država koja će zabraniti Tik Toku pristup osobnim uređajima. Guverner Greg Gianforte potpisao je zabranu u srijedu, a na snagu bi trebala stupiti početkom sljedeće godine.

Gianforte je rekao zastupnicima da bi šira zabrana “unaprijedila prioritet zaštite stanovnika Montane od nadzora Komunističke partije Kine”. Ovo nije prvi zakon u Montani koji je potpisan u cilju smanjenja korištenja Tik Toka. Prošlog prosinca, u Montani je aplikacija zabranjena na vladinim uređajima.

Zakon će trgovinama aplikacijama zabraniti da nude Tik Tok, ali ne zabranjuje ljudima koji već imaju aplikaciju da je koriste.

AI u zdravstvenom sustavu može donijeti ozbiljne pogreške

Umjetna inteligencija do sada se već probila u raznim industrijama, no postavlja se pitanje hoće li uspjeti dobiti svojih pet minuta i u medicini.

Već se spominjalo da AI već sada bolje od čovjeka odabire organe donora za transplantaciju te bolje odgovara na neka pitanja o zdravlju pacijenata, no Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da korištenje umjetne inteligencije u medicini donosi ogromne rizike i mogućnosti ozbiljnih pogrešaka.

WHO je prepoznala golemi potencijal umjetne inteligencije koja može biti jako korisna, no upozorava da uvođenje postupaka liječenja AI-ja u zdravstveni sustav nosi opasnost od “potpuno pogrešne” informacije.

Predlagači korištenja AI-a vjeruju da će se liječnici ubrzo koristiti sustavom AI chat da brže odgovore na pitanja pacijenata o njihovom zdravlju, a koristit će se AI-jem i u dijagnostici. 

WHO stoga predlaže da se prije primjene AI-a u zdravstvu struka pozabavi tim pitanjima te da izmjeri korist i štete prije nego što odobri njezino opsežno korištenje.

Europa bilježi porast zaraze novom infekcijom?

U Europi se bilježi porast broja slučajeva zaraze bakterijom Escherichijom coli (E. coli) otpornih na postojeće antimikrobne lijekove.

Escherichijom coli je najčešći uzročnik infekcija krvotoka i urinarnog trakta (IMS) u Europi, objavio je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Studija iz ožujka koju su proveli znanstvenici iz Sjedinjenih Država ukazala je na zoonotsku E. coli koja se prenosi putem hrane i godišnje uzrokuje pola milijuna infekcija mokraćnog sustava.

ECDC, agencija čiji je cilj pojačati obranu stanovništva Europe od zaraznih bolesti tvrdi da je soj koji je otporan na antimikrobne lijekove vjerojatno povezan sa zemljama Afrike i Azije. Tvrdnju temelji na informacijama o putovanjima i hospitalizacijama pojedinaca. One upućuju na to da bi više od 80 posto slučajeva zaraze moglo potjecati s područja izvan Europe.

Agencija preporučuje daljnje jačanje mjera ranog otkrivanja zaraze i njezine kontrole te ističe kako bi širenje rezistentnog soja unutar i među zdravstvenim ustanovama moglo povećati i teret koji osjećaju zdravstveni sustavi širom Europe.

Naime, u zemljama Europe svake godine od posljedica infekcija rezistentnih na antibiotike umre više od 35 tisuća ljudi.

Žena uhićena nakon što joj je hrpa kokaina ispala iz lažnog trudničkog trbuha

Muškarac i žena optuženi su za trgovinu drogom nakon što je nekoliko kilograma kokaina ispalo iz lažnog trudničkog trbuha koji je žena nosila tijekom prometne blokade u Južnoj Karolini.

Anthony Miller i Cemeka Mitchem  zaustavljeni su na međudržavnoj cesti jer su vozili između traka i umalo uzrokovali prometnu nesreću. Prema izjavi koju je objavila policija, par je “dao proturječne informacije o Cemekinom terminu poroda”.

Kada je par shvatio da policija sumnja u njihovu priču, pokušali su pobjeći prilikom čega je Cemeki droga pala iz lažnog gumenog trbuha. Par je uhićen te su optuženi za  krijumčarenje preko 400 grama kokaina.

Porast “Sickfluencera”

Hope Otto, bivša tehničarka hitne medicinske pomoći iz New Yorka objavila je emotivnu objavu na Instagramu iz bolničkog kreveta. U videu koji je sama snimila rekla je svojim pratiteljima da će ovo biti njezina posljednja objava jer “gubi bitku protiv Ehlers-Danlosovog sindroma (EDS)”.

Otto je u studenom na Tik Toku počela objavljivati postove o svom putu i tome kako će uskoro umrijeti, zbog čega su joj sljedbenici slali poruke podrške i suosjećanja. 

Ali u sljedećim mjesecima, Otto je nastavila objavljivati na Tik Toku i govoriti o svojoj bolesti. Zatim je, u veljači objavila video koji je trebao biti “njezina posljednja objava na Tik Toku”. 

No, cijela ova priča izazvala je sumnju i potaknula optužbe da društvene mreže potiču ljude da pretjeruju ili čak glume bolesti koristeći algoritme za učinkovito iskorištavanje ranjivosti za klikove i preglede.

Tome u prilog govori i statistika, naime Otto je na Tik Toku dosegla brojku od 150 tisuća pratitelja dok je izvještavala o svojoj navodnoj bolesti.

Još uvijek postoji vrlo malo istraživanja o lažiranju bolesti na društvenim mrežama, ali studija Sveučilišta Bournemouth iz 2021. godine kaže da su glavni motivi onoga što se naziva “Munchauzenov sindrom” prijevara i pažnja. Algoritmi TikTok-a i Instagrama pridonose problemu “popularnih” bolesti.

Munchauzenov sindrom obuhvaća laganje o sindromima, samosažalijevanje, stalne odlaske u bolnicu zbog navodne bolesti i slično.

Algoritmi odlučuju koje će objave prikazati korisnicima na temelju njihovih lajkova za videozapise, računa koje prate, komentara koje objavljuju i tako dalje. Kreatori sadržaja mogu  se poigravati sa sustavom kako bi svoj sadržaj prikazali široj publici tako da razrade najpopularnije hashtagove i koriste ih na svojim objavama, osiguravajući da dospiju u što je moguće više feedova. Trenutačno najpopularniji hashtagovi povezani s bolešću su ChronicIllnessWarrior, Spoonie i InvisibleIllness, s više od nekoliko stotina milijuna pregleda.

Poplave diljem Hrvatske

Stalne oborine u posljednjih tjedan, dva izazvale su probleme s poplavama diljem Hrvatske. Najteže je bilo u Sisku, Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi izvanredno stanje za rijeke Koranu, Kupu i Unu.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite su priopćili kako je stanje u Karlovačkoj županiji ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve službe su stalno na terenu, rade nasipe, pune dodatne vreće s pijeskom, te ih distribuiraju na ugrožena područja.

Ove poplave uzrokovale su velike štete, ljudima je voda ušla u kuću, a mnoge prometnice su i zatvorene.

Srbija prosvjedima osuđuje nasilje

Srbiji je dosta nasilja. Nakon nekolicine strašnih vijesti o ubojstvima i problemu nasilja u zemlji, građani su se odlučili podići glas i prosvjedovati na protestu “Srbija protiv nasilja”.

U protekla dva tjedna održana su tri prosvjeda na kojima se okupilo tisuće i tisuće ljudi. Na popisu prosvjednika su ostavke visokih policijskih dužnosnika koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti, te uskraćivanje nacionalne frekvencije privatnim provladinim televizijama koje toleriraju ili promiču nasilje i mržnju u svojim programima.

Vlakovi postaju sve primamljiviji način putovanja

Iako smo navikli izbjegavati vlak kao sredstvo putovanja, čini se da bi se ova vrsta prijevoza vrlo brzo mogla vratiti u modu.

European Sleeper nudi super opciju povoljnijeg i bržeg putovanja Europom. Radi se o vlaku za spavanje koji će putovati noću, a time putnicima uštedjeti vrijeme.

Nova usluga vlaka, koju možete isprobati već od 25. svibnja vozit će putnike od Londona do Berlina preko Amsterdama, samo sa zaustavljanjem u Bruxellesu. U početku će ovaj vlak voziti tri puta tjedno, a onda će se, ovisno o potražnji, broj vožnje povećavati.

Vlak za spavanje nudi pristupačne jednosmjerne karte već od 49 eura po osobi i uključuje besplatan doručak i Wi-Fi u vozilu. Osim toga, European Sleeper ima još uzbudljivije planove za buduće rute, uključujući noćno putovanje od Amsterdama do Barcelone.

Instagram pokreće novu aplikaciju

Instagram uskoro planira pokrenuti novu, tekstualnu aplikaciju koja će konkurirati Twitteru. O čemu se točno radi? Aplikacija će biti odvojena od Instagrama, ali će ljudima omogućiti povezivanje računa. Funkcionirat će po sličnom principu kao i Twitter čime ga žele maknuti s prijestolja tekstualnih aplikacija.

Prema riječima novinara Alexa Heatha, Meta je kontaktirala agencije za talente i slavne osobe kako bi procijenila njihov interes za isprobavanje rane verzije aplikacije, koja će biti integrirana s Instagramom.

“Decentralizirana aplikacija izgrađena je na pozadini Instagrama, ali će biti kompatibilna s nekim drugim aplikacijama poput Mastodona”, navodi se i u biltenu Lee Haberman, koja predaje društveni i utjecajni marketing na UCLA.

Pretpostavlja se da će ova aplikacija biti dostupna već u lipnju.

Adidas prodaje preostale Yeezy tenisice

Adidas je objavio da će krajem ovog mjeseca početi prodavati neke od svojih preostalih Yeezy proizvoda – što je jedan od posljednjih poteza u razlazu tvrtke s reperom Kanye Westom nakon niza antisemitskih komentara koje je reper uputio prošle godine.

Rečeno je da postojeći Yeezy proizvodi koje još drži Adidas vrijede čak 1,3 milijarde dolara, a niz postojećih dizajna bit će dostupan isključivo putem Adidasove web stranice i aplikacije, navodi se u priopćenju.

“Značajan iznos prihoda bit će doniran organizacijama poput Anti-Defamation League i Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change”, rekli su iz Adidasa.

Proizvodi nisu bili dostupni u maloprodaji otkako je Adidas prekinuo suradnju s reperom u listopadu prošle godine. No, preprodavači su nastavili prodavati tenisice po cijenama koje su daleko iznad početnih maloprodajnih cijena – jedna verzija Yeezy Boost tenisica koje su se nekoć prodavale po maloprodajnoj cijeni od 200 američkih dolara trenutno se prodaje za oko 450 dolara na tržištu preprodaje StockX.

Poplave zahvatile i Italiju

S poplavama se muči  i Italija. Osim materijalne štete veće od milijardu eura, nažalost, u poplavama je poginulo desetine ljudi.

“Razmjeri razaranja su usporedivi s potresom”, rekao je Stefano Bonaccini, predsjednik regije Emilia-Romagna.

Prema udruženju poljoprivrednika Coldiretti, pod vodom je više od pet tisuća farmi. Više od 20 rijeka izlilo se iz korita, uzrokujući poplave i stotine klizišta.

Očekuje se da će vlada sljedeći tjedan izdvojiti dodatnih 20 milijuna eura za Emiliju-Romagnu, povrh deset milijuna već dodijeljenih kao odgovor na prethodne poplave početkom svibnja.