Vinarija i destilerija Rossi, smještena u Bajkinima, pored Vižinade, na našim je prostorima primjer lijepe i uspješne poslovne priče, a od nedavno postala je poznata i u dalekom Japanu.

Naime, nakon osvajanja priznanja kvalitete na europskom natjecanju The Europe Wine & Spirits Trophy, gdje su zlato osvojili za Teranino i Amaro Istriano, odlučili su provjeriti kako bi njihovi proizvodi prošli na jednom svjetskom natjecanju. Sigurni u kvalitetu koju nude, nadali su se dobrom rezultatu, ali možemo se složiti da su tri osvojena zlata puno više od samo dobrog rezultata!

Japan Wine Competition natjecanje je koje se održava jednom godišnje, a na kojem je žiri sastavljen od stručnjaka iz svijeta vina i jakih alkoholnih pića ima zadatak odrediti razinu kvalitete svih prijavljenih pića. Na ljestvici od 0 do 5 svako prijavljeno piće mora zadovoljiti posebne kriterije, zahtjevna i utrenirana nepca, a zlato osvajaju samo oni s ocjenom 5. U toj se kategoriji Rossi našao čak 3 puta i to s pićima: Teranino, Gin Nostromo i Pelinkovac Epulon.

Iako je natjecatelja bilo iz većine europskih zemalja, među pobjednicima su se našli proizvođači i vinari iz cijelog svijeta. Naći se u takvom društvu nije mala stvar, a promicanje kvalitete naših domaćih proizvoda na ovoj razini trebalo bi dobiti posebno priznanje. Obitelj Rossi strateški ulaže u vrhunske i inovativne tehnologije koje im pomažu održati i podizati kvalitetu proizvoda koje nude na tržištu.

Rossi se tako osvajanjem zlata našao u istoj kategoriji kao poznati belgijski gin Clover Gin Lucky n°4 kojeg zajedno proizvode tri sestre i Bivrost, proizvođač iz Norveške koji glasi za najsjeverniju destileriju. Oni već godinama privlače pozornost svojim spektakularnim položajem. Okružuju ih Lyngenske Alpe, fjord, polarno svjetlo i arktička divljina koji su idealni za proizvodnju viskija i drugih alkoholnih pića. Isto tako, na popisu dobitnika zlata našao se i meksički SA Casa Arcaute. Oni su za rakiju od agave Excellent Premium Astisanal Mezcal osvojili zlato, a cijeli njihov brend predstavlja tradiciju i bogatstvo država Oaxaca i Durango.

Obitelj Rossi
Jeste li imali priliku probati Rossijeve zlatne etikete?

U destileriji Rossi priča je počela vinarstvom 1885. godine, a danas proizvode višestruko nagrađivana vrhunska vina, tradicionalne istarske rakije, premium craft likere, vlastiti gin i vinjak. Ove je godine zlato u Japanu zaslužio Teranino, liker od autohtonog istarskog terana, gin Nostromo s tipičnim mirisom borovnice, aromama korijandera i narančine kore, ružmarina, suhog cvijeća, sladića i anisa, te pelinkovac Epulon u kojem aromu pelina prati vanilija, karamela i citrusi.

Sve tri etikete garantiraju vrhunsku kvalitetu koju znaju svi koji su ih imali prilike probati, a ako vi niste među njima, pokušajte to što prije promijeniti.

Foto: PR Rossi