Ovog tjedna u New Yorku je održano najveće svjetsko natjecanje kvalitetnih ekstra djevičanskih ulja pod imenom NYIOOC – New York International Olive Oil Competition. Istra je kao regija briljirala!

Hrvatska se predstavila s preko 70 vrsta najfinijih maslinovih ulja iz svih dijelova zemlje. Zlatnu medalju iz New Yorka kući je ponijelo čak 30 maslinara iz Istre dokazavši kako se trud i ulaganje u znanje i proizvodnju doista isplate. Sedam proizvođača je nagrađeno srebrnom medaljom, a na razini cijele Hrvatske nagrađeno je ukupno 87 uzoraka ulja. Maslinari iz Hrvatske svake godine sudjeluju na ovom natjecanju i osvajaju brojne nagrade u kontinuitetu što je doista lijepa potvrda kvalitete na svjetskoj razini.

Na natjecanju NYIOOC je inače predstavljeno i analizirano točno 1.159 uzoraka maslinovog ulja iz 28 zemalja svijeta. Ovaj se događaj svrstava u najveću smotru kvalitetnih maslinovih ulja čiji vodiči postaju vodilja u gastro svijetu. Organizira ga medijska platforma Olive Oil Times. Cijeli pregled pobjednika pogledajte ovdje.

Foto: screenshot