Tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka 20. stoljeća, a prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Popich, poznatiji pod nadimkom Rizman

Rizman je živio je u obiteljskoj kući u Opuzenu u dolini Neretve gdje su se nalazili vinogradi. Kad je vinograde poharala bolest vinove loze (peronospora), Rizman je bio prisiljen, kao i većina stanovništva južne Dalmacije, iseliti se u Ameriku.

U Opuzen se vratio 1918. godine kad je nastavio sa sadnjom novih loza, te je u svojem vinogradu obrađivao njih čak osam tisuća, a posebno je bilo komplicirano trupom prevesti grožđe na preradu do konobe u Opuzenu. Tamo je proizvodio i prodavao vino, u čemu mu je pomagao sin Vlado. Godine truda i rada dovele su do toga da 2006. godine, na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj, naziva Komarna, koja se nalazi u okviru Dubrovačko-neretvanske županije, novi naraštaji obitelji Štimac zasade 22 ha vinograda i 1.700 stabala maslina, sve u ekološki certificiranoj proizvodnji. 

Položaji su na brdovitim brežuljcima nadmorske visine od 250 metara pa sve do razine mora, tlo je sastavljeno uglavnom od kamena vapnenca s malim udjelom zemlje. Svi njihovi položaji, 90% su zasađeni s tri autohtone sorte: Plavac mali, Pošip i Tribidrag. Okrenuti su prema južnoj i jugozapadnoj strani, te godišnje uživaju više od 2.600 sati sunca. Vinarija Rizman, u relativno kratkom periodu, postala je sinonim za vrhunsku kvalitetu vina južne Dalmacije. Njihova vina točno opisuju terroir s kojeg dolaze i to uvijek kroz svježinu i eleganciju, a u čast njihovom djedu i pradjedu, prvom vinaru obitelji, naziv vinarije nosi njegov nadimak Rizman.

U galeriji pogledajte izdvojena vina, a istražiti ostalu ponudu ali i kupiti vina možete ovdje.