Konoba Morgan otvorila se prije dvadesetak godina i na domaćem je tržištu ponudila nešto novo i kvalitetno i dodatno podigla ljestvicu istarskom ugostiteljstvu. Nakon toliko godina rada, svoje goste, a i struku, oduševljavaju ponudom koja se može mjeriti s nekima od vrhunskih restorana. Predstavljam vam jedno mjesto kod Brtonigle koje trebate posjetiti barem jednom mjesečno ako već niste.

U mjestu Bracanija kod Brtonigle nalazi se konoba koju vode brat i sestra, Marko i Ana Morgan. Oni su od svoje konobe zajedno s roditeljima stvorili nešto sasvim drugačije i moderno. S tom se ponudom ističu na domaćem tržištu već godinama, a to je izniman uspjeh s obzirom na stvarno sve veću konkurenciju.

Ana je ta koja kreira sva jela, brine o vrhunskim namirnica i kako da uz što manje obrade izvede vrhunsko jelo. A Marko vodi vanjski dio te dočekuje svakoga gosta. To dovoljno potvrđuje činjenica da će vam ju preporučiti svi koji su tamo ikada bili, a za to postoji nekoliko razloga. 

Nude jela isključivo od sezonskih svježih namirnica, pa u jesen možete probati jela na bazi gljiva, tartufa, srne i jelena, dok su u proljeće u ponudi šparoge, svježa skuta, špaleta i domaća tjestenina. 

Hrana koja se ne može opisati drugačije nego vrhunska 

Moram naglasiti jako zanimljiv “pozdrav iz kuhinje” s patliđanima koje pripremaju od prvog dana konobe i po kojima su prepoznatiljivi. Tu se još nalazi marmelada od luka, paprike, dunje, naranče, hrena, pate od jetre, krema od graška. Zamolila sam im da mi sami istaknu nešto iz svoje ponude, pa su posebno istaknuli gušču jetru s breskvama, medom i muškatom čiji su recept osmislili sami.

Mogu vam samo reći da svakako probate taj vrhunski kremasti spoj gušće jetre i slatkih breskva. Krestine, domaći ravioli punjeni pijetlom – odlično jelo koje nalikuje na pijetlove krijeste. Osim navedenih jela istaknula bih teleće obraze u umaku od malvazije i češnjaka i file od magarca. U svoju konobu od nedavno uveli su i degustacijski meni sa šest slijedova i šest vina koja prate ove sljedove.

Kvalitetna vinska karta i idealan ljetni bar

Tako se među vinima osim hrvatskih mogu naći i francuski šampanjac te pa španjolski pjenušac. Ovo je odlična prilika da upoznate puni potencijal konobe Morgan i njihove visoke gastronomije. 

Meni je kvalitetna vinska karta uvijek veliki plus uz ponudu hrane, a oni su ovaj dio dobro pokrili. Na karti se tako mogu osim hrvatskih vina, naći talijanska, slovenska, njemačka, francuska, argentinska. Napravili su novi vinski kutak u samom restoran gdje možete vidjeti cijelu ponudu vina među lijepo osvjetljenim drvenim policama. Još jedna stvar koja se meni ovdje posebno svidjela je ljetni bar s odličnom ponudom viskija, rumova, čak 9 vrsta ginova, votke, koktela i kartom za cigare.

Nevjerojatan ambijent 

Tu se vidi veliko znanje sommeliera Bogdana koji je zadužen za slaganje ovog ljetnog bara.  Ljetni bar idealan je za aperitiv i sjesti nakon ručka ili samo doći na osvježavajuće piće. 

Kada dođete u neki restoran, lijepo uređen prostor i atmosfera koja se stvori nešto je što svakako utječe na cijeli dojam. Ali postoje neka mjesta koja su osim toga, na prekrasnim pozicijama. Ovoj konobi to svakako ide u prilog! Zamislite kakav je to čaroban pogled kada se otprilike jedan kilometar uspinjete posebnim putem do mjesta na kojem kada je vedro možete vidjeti sve do Italije! Teško je to zapravo zamisliti, možda je bolje da se odete uvjeriti prvom prilikom. 

Fotografije: Privatna arhiva, Konoba Morgan PR

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.