Općina Vižinada smjestila se na sjeverozapadu Istre i pod svojim okriljem broji 27 naselja. Na samom ulazu u ovu bajkovitu općinu dočekat će vas slika rodnih vinograda, predivnih brežuljaka, zelenih polja. Ovaj pitoreskni kraj dom je brojnim ugostiteljima, vinarima pa i poduzetnicima koji su ljepotu općine Vižinade učinili još bogatijom i vidljivijom zahvaljujući svojoj marljivosti, predanosti i ljubavi. Ljepote općine Vižinade imala sam priliku iskusiti s nekolicinom svojih kolega, novinara, blogera, te vinskih i gastro pisaca

Na svega dva i pol sata od Zagreba, smjestila se samozatajna općina Vižinada. Ova mirna istarska općina oduševljava svojom bogatom prošlošću i kulturnom baštinom, ali i suživotom čovjeka i prirode. Kažu kako mjesto poprima obrise svojih stanara. Stoga ne čudi kako se Vižinada može podičiti veličanstvenom prirodom koju marljivi istarski ljudi njeguju i od njenih plodova rade božanstvene namirnice. Naime, pod plavim nebom Vižinade rastu rodni vinogradi čiji su krajnji proizvodi izvrsna i nagrađivana vina. Vrijedni ljudi općine Vižinade spravljaju hranu vrijednu hvalospjeva. Bunt i mladost općine Vižinade dolaze do izražaja kada se spomenu vožnje quadovima njenim ulicama, šumama i vinogradima. Proveli smo zaista bajkoviti vikend u očaravajućoj Vižinadi.

Vinarija Pilato

Velikan istarskih vina, Eliđo Pilato, razvio je vina nedokučive izvrsnosti. Započeli smo s nečim zaista jedinstvenim a to je osvježavajući Pinot bijeli. Njegova Malvazija sur lie okitila se najvažnijim domaćim i svjetskim vinskim odličjima.Ono što je razdragana ekipa imala priliku kušati u Vinariji Pilato jest njihov Grande Cuvee 2015 (kupaža cabernet sauvignona, merlota i terana). Grande Cuvee 2015, jedno je od 5 najboljih hrvatskih vina kako mu mnogi vinski kritičari tepaju, nikog nije ostavio ravnodušnim. O svemu spomenutom kao i o tome da Vinarija Pilato priprema Chardonnay Sur Lie informirala nas je slatka Simona Pilato.Oplemenjeni još jednim odličnim iskustvom nastavili smo svoju istarsku avanturu do sljedeće destinacije, također vinarije, ali i destilerije Rossi.

Kuća Maraston

U središtu stare jezgre Vižinade, smjestila se tajanstvena Kuća Maraston. Ova ponosita ljepotica kulturno je središte, budući da se u njoj dešavaju susreti istarskih pjesnika Verši na šterni i kolovoški festival istarskih slastica Slatka Istra. Nekoć je pripadala samozatajnoj obitelji Maraston po kojoj je i dobila naziv, dok je danas opremljena zanimljivim pričama o općini Vižinadi koje čekaju da budu ispričane. Kuća Maraston skriva upečatljive priče.  Jedna od njih je i ona o balerini svjetskoga glasa iz Vižinade Carlotti Grisi. Carlotte Grisi prve plesne korake otplesala je po ulicama Vižinade u 19. stoljeću, a jedno od njih danas se zove upravo po njoj. Također, stanovnici Vižinade odali su počast  spomenutoj balerini nadjenuvši jednom od trgova njeno ime. Još jedna priča koju skrivaju zidovi Kuće Maraston jest ona o filmu snimanom u Vižinadi – Kelly’s Heroes. Tako su ulice Vižinade 70-ih godina bile pozornica Clintu Eastwoodu, Telly Savalas, Don Ricklesu i Donaldu Sutherlandu. No, priča o istarskim slasticama jest ona koja je originalna i topla. Međutim, ona ne bi bila ni približno takva da u njezinom pričanju ne sudjeluje šarmantna teta Laura Kešac, koja i u svojoj 72. godini sprema ukusne istarske paštine. Nakon posjete Kući Maraston, ovu istarsku priču nastavili smo na quadovima.

Vožnja quadovima

Kako bismo osjetili slobodu i nesputanost ove općine i njenih mjesta, za nas je bila organizirana vožnja quadovima kroz ulice, polja, maslinike, vinograde i šume Vižinade. Vožnja quadovima jest jedini način na koji svatko može doživjeti krajolik Vižinade u njegovoj punini. Stoga, uvelike pozdravljam ideju Paola Ritoše, vlasnika tvrtke Istra Grand Tour, da na ovaj poseban i adrenalinski način omogući posjetiteljima jedinstven doživljaj Vižinade. Također, ovu avanturu ispratilo je njegovo budno oko kako ništa ne bi pošlo po krivu. Kraj ovoj pustolovini bila je Vinarija Pilato u naselju Vrh Lašići.

Pršutarna i agroturizam Selo Mekiši

U selu Mekiši smjestila se istoimena pršutarna i agroturizam obitelji Mekiš. U mirnom, tihom i dražesnom ambijentu ove konobe okružene maslinikom, uživali smo kušajući istarski pršut, suhe kobasice, suhi ombolo, domaći sir i ostale delicije. Sav taj hedonizam ne bi bio moguć bez toplih domaćina i vlasnika, Morena i Martine Mekiš. Moreno Mekiš nositelj je Zaštićene oznake izvornosti (ZOI) za svoj istarski pršut. Nakon fritaje s tartufima koju je pripremio domaćin, nastavili smo prema tajanstvenoj Kući Maraston.

Vinarija i destilerija Rossi

Vinarija i destilerija Rossi odnedavno se može pohvaliti zlatnim medaljama iz dalekog Japan. No, nisu to jedine medalje koje potvrđuju trud obitelji Rossi, njihova vina kao i destilati već su prije nagrađeni brojnim svjetskim priznanjima. Naš domaćin bio je Luka Rossi, koji s braćom Filipom i Markom postupno od oca Marina preuzima upravljanje proizvodnjom u vinogradu, vinariji i destileriji. Imali smo čast probati zaista nešto posebno, Luka nam je odlučio otvoriti vino koje dolazi s najstarijih i najbolje pozicioniranih vinograda a radi se o Malvaziji Templara Riserva 2016.

Izvrsna odležana malvazija punog okusa i medenih nota. Nakon odlične malvazije prešli smo na pelinkovac Epulon, meni najbolji koji sam probala te završili s ginom Nostromo, pravim osvježenjem za ove ljetne dane. Ova vinska oaza obitelji Rossi, neizostavna je postaja svakom posjetitelju Istre željnog jedinstvenog doživljaja vina i destilata. Posljednja stranica ove istarske avanture ispisana je u konobi i pršutarni Jadruhi obitelji Šimonović u naselju Jadruhi.

Konoba i pršutarna Jadruhi

Domaćin u konobi bio je Marko Šimonović, glavni organizator ovog predivnog putovanja pripremio nam je niz istarskih specijaliteta.  Carpaccio od boškarina s crnim tartufima otvorio je niz, slijedila je prava istarska maneštra s bobićima nakon kojeg je slijedio pladanj s tri vrste najbolje domaće tjestenine. Pa su se tako ispred nas našli njoki s boškarinom, pljukanci sa šugom od kobasice i ravioli s tartufima.  Posebni hvalospjev zaslužio je i kozlić kuhan satima uz prepečenu palentu, koji je zadovoljio i najzahtjevnija nepca. Domaći kolači, fritule i štrudla s jabukama, bili su posluženi za desert. Ovo je mjesto za istinske ljubitelje domaćih istarskih specijaliteta, jer upravo ova konoba svoje goste oduševljava iz dana u dan!

Nadam se da sam uspjela približiti ljepote samozatajne Vižinade. Vižinada i njeni stanovnici besprijekorno sjedinjuju bogatu prošlosti i veličanstvenu prirodu sa zahtjevima modernoga doba. Već sljedeći vikend i vi možete uživati ovu istarskoj avanturi koja vas sigurna neće ostaviti ravnodušnima.

Naslovna fotografija: Vinarija Rossi