Središnji dio Žumberačke gore skriva potok Slapnicu po kojem je ova predivna dolina nedaleko Zagreba dobila ime. Ovoga vikenda iskoristite priliku i otkrijte šetnju uz vodeno područje koja skriva nezaboravne prirodne ljepote u obliku slapova koji dosežu visinu do čak 15 metara

Na manje od sat vremena od glavnog grada nalazi se Dolina Slapnice smještena na granici općina Žumberak i Krašić. Veći dio doline još je davne 1964. zaštićen kao značajni krajobraz, a krajem prošlog stoljeća postala je i dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M A R I O J U R I N A (@mariojurina)

U blizini naselja Medven Draga, kod ploče s natpisom za ulaz u park prirode, može se ostaviti automobil i krenuti u uglavnom laganu i ravnu šetnju. Staza kreće iz mjesta naselja Medven Draga, a ukupno je duga oko 7 kilometara u jednom smjeru. Cijelim makadamskim putem vidljivi su jasni putokazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paolo Del Ponte (@bambytalicaphoto)

U gorju se skriva potok Slapnica koji na određenim dijelovima oscilira u količini vode koja teče brže ili sporije. Na područjima bržeg toka nalazi se većina slapova. Oni su uglavnom manje stepenice nastale taloženjem sedre ili zbog prirodnih prepreka poput srušenog drveća ili kamenja, ali postoje i oni koji svojom veličinom oduzimaju dah.

Najljepše prirodne atrakcije

Staza gotovo cijelim putem vodi uz potok, a s nje se dva puta skreće u šumu prema divnim velikim slapovima – Vranjačkom slapu i slapu Brisalo. Nešto manje od sat vremena hoda potrebno je da bi se došlo do skretanja za prvi veći slap. Hodajući kroz Vranjački klanac dolazi se do istoimenog slapa koji je smješten uz okomitu stijenu i otvor Vranjačke špilje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @_ssvarog

Slap Brisalo je od Vranjačkog slapa udaljen oko 45 minuta hoda, a do njega vode dva drvena mosta. Jedan se od njih, prema mlinaru koji je nekada živio na tom području, zove Matin most. Na kraju staze nalazi se i Draganov mlin, jedina naseljena kuća u dolini koja je od oznake za slap Brisalo udaljena dvadesetak minuta hoda.

Na skretanjima prema najvećim slapovima treba računati na strmiji šumski put i sklisku podlogu pa za ovaj izlet svakako odaberite odgovarajuću obuću i odjeću. Također, dobro je znati da na ovom području nema ugostiteljskih objekata pa je važno ponijeti dovoljnu količinu vode i nešto za prigristi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @high_on_photoz_

Unatoč tome što svi za izlete čekaju lijepo vrijeme, najbolje vrijeme za posjet Slapnici je upravo nakon kišnog perioda kada se korito dodatno napuni vodom pa su tada slapovi još dojmljiviji. Ako želite posjetiti oba slapa, računajte na cjelodnevni izlet koji može potrajati do 5 sati. Idealno za sve ljubitelje prirode!

Foto: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje Facebook/Instagram