Svake srijede donosimo pregled važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Ovoga tjedna pokrili smo vijesti iz Čilea, SAD-a i Kine, koje na drukčiji način progovaraju o društveno-političkim situacijama s kojima se suočava naše društvo.

Više od 300 znanstvenika traži od Marka Zuckerberga pristup internom istraživanju o mentalnom zdravlju djece i tinejdžera jer ono ne zadovoljava znanstvene standarde

Međunarodna koalicija od više od 300 znanstvenika koji rade na području psihologije, tehnologije i zdravlja objavila je Otvoreno pismo Marku Zuckerbergu, tražeći od glavnog izvršnog direktora tehnološkog diva Meta da otvori vrata svoje tvrtke vanjskim istraživačima koji trebaju istražiti učinke Facebooka i Instagrama na mentalno zdravlje djece i tinejdžera.

Pismo je napisano kao odgovor na interne dokumente koje je u The Wall Street Journal procurila zviždačica Frances Haugen. Interno istraživanje koje je provela Meta otkrilo je da je jedna od tri tinejdžerice izjavila da se zbog korištenja Instagrama osjeća lošije u pogledu tijela.

U otvorenom pismu, objavljenom u ponedjeljak, stoji da su problemi o kojima je riječ previše ozbiljni da bi tvrtka svoja istraživanja držala iza zatvorenih vrata. Također se navodi i to da njihove interne studije naprosto nisu dovoljno temeljite. Frustrira li i vas ova činjenica, nakon što je prošlo toliko vremena od prvih upozoravanja?

“Imamo samo fragmentiranu sliku studija koje provode vaše tvrtke”, stoji u pismu Zuckerbergu. “Ne vjerujemo da dosad viđene metodologije zadovoljavaju visoke znanstvene standarde potrebne za odgovorno istraživanje mentalnog zdravlja djece i adolescenata.”

“Vi i vaše organizacije imate etičku i moralnu obvezu uskladiti svoja interna istraživanja o djeci i adolescentima s utvrđenim standardima za dokaze u znanosti o mentalnom zdravlju.”

U pismu se kaže da se Meta može posvetiti zaštiti mentalnog zdravlja tinejdžera uvođenjem “zlatnog standarda transparentnosti”, dopuštajući vanjskim istraživačima da pomno prouče i sudjeluju u njegovom istraživanju. Također se kaže da Meta može sudjelovati u vanjskim studijama diljem svijeta, nudeći svoje podatke dobrovoljno. “Umjesto kvazi-sudskih presuda, trust bi provodio neovisni znanstveni nadzor”, stoji u pismu.

Kada ga je Insider kontaktirao u vezi s pismom, glasnogovornik Mete je rekao: “Ovo je izazov za cijelu industriju. Istraživanje od prošlog mjeseca pokazalo je da više tinejdžera u SAD-u koristi TikTok i YouTube nego Instagram ili Facebook, zbog čega nam je potrebna industrija – široko nastojanje da se razumije uloga društvenih medija u životima mladih ljudi.” Je l’ to sad netko pokušava prebaciti lopticu na konkurentske platforme, ili?

Glasnogovornik nije precizirao na koju anketu misli, ali jedno istraživanje na 4602 Amerikanca u dobi od 12 do 17 godina, objavljeno prošlog mjeseca, pokazalo je da 63 % ispitanika koristi TikTok na tjednoj bazi u usporedbi s 57 % za Instagram. Također je utvrđeno da 72 % ispitanika koristi YouTube tjedno. Zanimljivo, nije spominjao Facebook.

WTA obustavlja turnire u Kini zbog zabrinutosti za Peng Shuai

Jeste li znali da se još uvijek ne zna što je s Peng Shuai? Da, i iz tog je razloga Ženska teniska asocijacija (WTA) objavila obustavu svih turnira u Kini zbog zabrinutosti za sigurnost kineske teniske zvijezde Peng Shuai, nakon nekoliko tjedana prepiske s Pekingom oko dobrobiti igračice.

“Uz punu podršku Upravnog odbora WTA-e, najavljujemo trenutnu suspenziju svih WTA turnira u Kini, uključujući Hong Kong”, rekao je predsjednik WTA-e Steve Simon, najavljujući odluku u priopćenju u srijedu.

Shuai Peng servira u meču na Novom Zelandu ASB Classics

“Po savjesti, ne vidim kako mogu tražiti od naših sportašica da se tamo natječu kada Peng Shuai ne smije slobodno komunicirati i čini se da je bila pod pritiskom da proturječi svojim navodima o seksualnom zlostavljanju. S obzirom na trenutno stanje stvari, također sam jako zabrinut zbog rizika s kojima bi se svi naši igrači i osoblje mogli suočiti ako održimo događaje u Kini 2022.”

Taj su potez pozdravile brojne svjetske tenisačice, naglašavajući da se WTA trudi biti na pravoj strani povijesti, ali i tjedan dana nakon, nije aktiviralo kineske vlasti da uvjere javnost da je Shuahi živa i zdrava.

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca, 35-godišnja Peng, bivša prva tenisačica svijeta u parovima, iskoristila je objavu na kineskoj društvenoj mreži Weibo da optuži 75-godišnjeg političara Zhanga da ju je prisilio na seks. Njezinu podužu objavu cenzori su brzo izbrisali, a Peng je nestala iz javnosti, a kolege su rekli da je ne mogu dobiti.

Dana 17. studenoga, kineski državni informativni kanal na engleskom jeziku CGTN u tvitu je naveo da je Peng izvijestila da se “odmarala kod kuće i da je sve u redu”. Peng je u objavi također navodno rekla da optužbe o seksualnom napadu “nisu istinite”.

No, očekivano, to je izazvalo sve još veću sumnju i pretvorio situaciju iz #MeToo sportskog pokreta u problem međunarodne diplomacije. Kolegice teniske zvijezde, uključujući Naomi Osaka i Serena Williams tvitale su u znak solidarnosti s Peng pod hashtagom #WhereIsPengShuai. Pozivi organizacija za ljudska prava na bojkot predstojećih zimskih olimpijskih igara u Pekingu sve su u porastu.

Kineski državni mediji prošlog mjeseca također su objavili niz videa i fotografija pokušavajući prikazati Pengovu redovitu aktivnost u Kini. Unatoč tome, WTA je inzistirala da je i dalje “duboko zabrinuta” za Peng jer se čini da nije slobodna komunicirati. Ova situacija zaista je jedno mučno ogledalo situacije u Kini, a tko god se zavarava da je drukčije neka se samo zapita – ako su u stanju ovo raditi javnosti vrlo poznatoj sportašici, što tek rade svojim građanima i građankama koj ise “usude” govoriti protiv vlasti?

Čile postaje 31. država koja je legalizirala istospolne brakove

Čile je legalizirao istospolne brakove nakon glasovanja 21-8 u Senatu, a kasnije je usvojen zakon s više od 80 posto glasova za. Riječ je o zakonu koji također omoguće homoseksualnim parovima da posvajaju djecu, a podržao ga je i predsjednik Sebastián Piñera, koji ga mora potpisati kao zakon. No kritizirali su ga članovi njegove konzervativne koalicije.

Reakcije nakon što je čileanski Senat odobrio zakon o LGBT pravima na vjenčanje i usvajanje
Ljudi slave mašući duginim zastavama tijekom skupa nakon što je čileanski senat 7. prosinca 2021. odobrio zakon o istospolnim brakovima. (Foto: Claudio Santana/Getty Images)

No, predsjednika to nije uznemirilo i jasno je naglasio kako Čile treba “jamčiti slobodu i dostojanstvo svim ljudima”. “Mislim da bismo trebali produbiti vrijednost slobode, uključujući slobodu ljubavi i stvaranja obitelji s voljenom osobom. Također vrijednost dostojanstva svih odnosa ljubavi i privrženosti između dvoje ljudi”, dodao je ovaj, inače, desničar.

Čile se tako pridružuje nekolicini latinoameričkih zemalja koji bi priznali brak između istospolnih parova. Ostali uključuju Argentinu, Brazil, Kolumbiju, Kostariku, Urugvaj i 18 država u Meksiku i Mexico Cityju.

 

Foto: Phil Walter, Win McNamee/Getty Images