Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Ovoga tjedna donosimo vam vijesti o borbi protiv klimatske krize, protiv lažnih recenzija te protiv osnovnih ljudskih prava

U Austriji se bore protiv klimatskih promjena – kartom diljem zemlje od samo 20-ak kuna

Vrlo zanimljiva ideja stiže iz Austrije. Zamislite da ste jednoga dana odlučili u Graz, no poželjeli ste skoknuti do Innsbrucka kako biste popili kavu podno snježnih vrhova austrijskog Tirola. Ili pak otići upoznati Beč. Cijena? Prava sitnica, samo 3 eura.

Upravo je to jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena. Petnaest godina nakon što je prvi put predložena, novi austrijski Klimaticket, ili klimatska karta, počela je početkom ovoga tjedna s radom. Nudit će besprijekorno putovanje svim vrstama javnog prijevoza, a dugoročna namjera je potaknuti borbu alpske nacije protiv klimatskih promjena.

Ako sve ide po planu, to bi trebalo potaknuti ljude da zamijene automobile za klimatski prihvatljivije oblike kretanja – tramvaj, vlak i autobus i podzemnu. To možda neće biti teško jer je javni prijevoz već popularan u Austriji. Kombinacija pouzdanih, visokokvalitetnih, integriranih usluga, jednostavnog izdavanja karata i atraktivnih cijena dugo ga je učinila pobjednikom među drugim zemljama kad je riječ o putovanju na posao i turističkom putovanju.

Ipak, iako Austrijanci svake godine prijeđu više kilometara vlakom nego svi u Europi osim Švicaraca, prema službenim vladinim podacima samo 16 % putovanja u 2018. bilo je javnim prijevozom. No da će Klimaticket uroditi plodom, pokazalo je i to da je interes za vožnju s ovom kartom toliko snažan da je web-stranica klimaticket.at bila srušena prvi dan.

Na čelu inicijative je ministrica ​​austrijske stranke Zelenih Leonore Gewessler, čije odgovornosti uključuju klimatske akcije, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju u trenutnoj koalicijskoj vladi. “Ovo je veliki dan za klimu i transport. Ako nam je ovo ljeto išta pokazalo, to je da je klimatska kriza već stigla.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonore Gewessler (@lgewessler)

“Jedna od stvari koje mi se sviđaju kod Klimaticketa jest to što vrijedi na svim načinima javnog prijevoza, koncept koji bi trebao biti preslikan drugdje jer uklanja gnjavažu s pronalaženjem i kupnjom više karata”, rekao je pak europski stručnjak za željeznička putovanja Andy Brabin povodom objave ove vijesti. “To je potencijalno revolucionarno, jer uklanja neke od prepreka korištenju javnog prijevoza i znatno olakšava spontana putovanja jer ne morate brinuti o kupnji karata, koje često mogu biti skupe u kratkom roku za duža putovanja.”

Ako će to moći biti dostupno i turistima, na ovaj bi način mogli dodatno ojačati turističku privlačnost, a ako im ovo uspije – hoćemo li moći ovo očekivati i u drugim država, i možda, da ne ureknemo, i kod nas?

Putin naziva prihvaćanje trans osoba ‘zločinom protiv čovječnosti’

Eto, tako kako ste pročitali. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je pokret za prihvaćanje transrodnih osoba “zločinom protiv čovječnosti” u prošlotjednom govoru.

Putin je, govoreći na godišnjem sastanku Discussion Cluba Valdai u Sočiju, gradu koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014., rekao da je imati djecu “naučenu da dječak može postati djevojčica i obrnuto na rubu zločina protiv čovječanstva”, piše Washington Post. Tvrdio je da se pobornici prava transrodnih osoba zalažu za okončanje “temeljnih vrednota  kao što su majka, otac, obitelj ili rodne razlike”.

Pozvao je svoju zemlju, koja je poznata po progonu LGBTQ+ osoba, da odbaci ono što je nazvao “zapadnim vrijednostima”. Rusija bi trebala zadržati svoje “duhovne vrijednosti i povijesne tradicije” i izbjegavati “sociokulturne poremećaje” Zapada.

Usput je iskritizirao i cancel kulturu, odnosno kulturu otkazivanja. Neki na Zapadu misle da “agresivno brisanje cijelih stranica vlastite povijesti, poništavanje diskriminacije većine u interesu manjina… predstavlja kretanje prema obnovi”, rekao je. “To je njihovo pravo, ali mi ih tražimo da se klone našeg doma. Imamo drukčije stajalište.”

Također, govoreći u četvrtak s bivšim savjetnikom Donalda Trumpa Christianom Whitonom, Putin je nagovijestio da će podržati Trumpovu kandidaturu za predsjednika SAD-a 2024. godine, što očito znači da Trump ne spada u “zapadne vrijednosti” protiv kojih je pričao dvije minute prije. I tada mu ne smeta “ulaziti u nečiji dom”.

 Prosvjed protiv anti-LGBT mjera u Čečeniji, London
Članovi i članice LGBT zajednice i aktivisti Amnesty Internationala organiziraju prosvjed zbog LGBT prava u Čečeniji, ispred ruskog veleposlanstva 2017. u Londonu (Foto: Dan Kitwood/Getty Images)

No, ove riječi, koliko god bile zastrašujuće i dodatno diskriminiraju određene skupine, ne čude. Riječ je o dugogodišnjoj retorici koja legitimira homofobne i transfobne stavove, i koja bi se prije mogla nazvati zločinom kojim se sam razmahuje.

Rusija je usvojila neslavan zakon o “gay propagandi” 2013. godine, zabranjujući svako spominjanje LGBTQ+ problema na mjestima dostupnim maloljetnicima. Posljednjih godina, Čečenija, poluautonomna regija Rusije, sustavno je progonila LGBTQ+ osobe, posebno gay muškarce, zatvarajući ih i mučeći ih te ih izlaskom vraćaju netolerantnim članovima obitelji, što ih dovodi u opasnost od daljnjeg nasilja. Neki su ubijeni, a drugi su pobjegli u inozemstvo, kako piše Advocate.

Gotovo milijun recenzija na Tripadvisoru u 2020. ispalo lažno

Gotovo plaćenim recenzijama i lažnim jedinicama? Tripadvisor je ukupno kaznio 34.605 objekata zbog prijevarnih aktivnosti i zabranio 20.299 članova. Naime, za gotovo milijun recenzija poslanih na Tripadvisoru – što je ekvivalentno 3,6% ukupnog broja – web-stranica je prošle godine utvrdila da su lažne.

U svom drugom izvješću o transparentnosti – prvo je objavljeno 2019. godine – platforma za smjernice za putovanja rekla je da je 67,1 % lažnih recenzija uhvaćeno prije nego što su dospjeli na platformu pomoću algoritma za moderiranje prije objavljivanja.

Izvješće, objavljeno ovoga tjedna, također sadrži pojedinosti o plaćenim recenzijama, fenomenu koji je izrastao iz želje tvrtki da poboljšaju svoje rangiranje pozitivnim recenzijama i steknu prednosti visoke ocjene na Tripadvisoru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tripadvisor (@tripadvisor)

Tvrtka je također rekla da je prošle godine uklonila plaćene recenzije iz 131 zemlje, najviše iz Indije, te identificirala 65 novih plaćenih stranica za recenzije i blokirala prijave od ukupno 372 različite plaćene stranice za recenzije prošle godine.

Na ovo se tvrtka odlučila nakon što su se pojavile pojačane aktivnosti i slučajnim su uzorkom recenzija jednog hotela ustanovili da je čak svaki sedmi potpuno lažan, i to prije dvije godine. S obzirom na to da je lažno recenziranje najveća prijetnja integritetu platforme, ali i tvrtki koje se žele što bolje pozicionirati, Tripadvisor se odlučio na ovaj korak.

Iako je pandemija, putnici su prošle godine poslali ukupno više od 26 milijuna recenzija, a lijepo je znati da se čini nešto kako bi se spriječile lažne aktivnosti – čini se da je zlatnoj eri ovakvih prijevara, kao i u slučaju plaćenih pratitelja na raznim društvenim mrežama – počelo odzvanjati.