Tradicionalna jela poput sarme često su neizostavan dio naše kulinarske baštine. A sigurni smo i da je bila neizostavni dio vašeg blagdanskog stola (jer našeg je).

No, iako ju obožavamo, pomalo smo se posljednjih dana zasitili ovog tradicionalnog jela pripremljenog prema izvornom receptu u kojemu glavnu ulogu igraju meso, riža i kupus.

Stoga nas je pronalazak vegetarijanskog recepta baš ugodno iznenadilo, a i proširilo naše kulinarske horizonte. 

Sastojci:

  • 300 g kupusa ili raštike
  • Tikvice
  • 1 sitno nasjeckani crni luk
  • 4 češnja bijelog luka
  • 2 žlice origana
  • 2 žlice mente
  • Bosiljak
  • ¾ šalice riže
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Ogulite tikvicu, narežite na kockice, posolite i ostavite da ispusti tekućinu. Na malo vode, dinstajte crni luk i ocijeđenu tikvicu. 

Dodajte limunov sok, origano, mentu, nasjeckani bijeli luk, sol i papar te dobro promiješajte. Dolijte čašu vode i ostavite da lagano krčka. Zatim dodajte rižu i dinstajte još 5 minuta.

U međuvremenu, pripremite listove kupusa tako da ih prelijete slanom kipućom vodom i ostavite 5 minuta da malo omekšaju. Svaki list napunite pripremljenom smjesom i uvijajte ih u sarme.

Složite ih u dublju posudu, posipajte bosiljkom i prelijte s 2 žlice vode. Kako biste sačuvali sočnost, prekrijte ih folijom i pecite oko 50 minuta. Na kraju, prelijte ih pireom od rajčice za dodatnu aromu. 

 

Recept: Zdravija.com

Foto: Profimedia.hr