Svake srijede, donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

U svakodnevnom moru vijesti teško je filtrirati one važne, zato je naša Andreja odabrale neke za koje misli da su vam možda prošle ispod radara, a svakako je dobro na njih baciti oko.

Tik Tok i građanska sloboda

I dok je vijest da je američki predsjednik Donald Trump izjavio kako će zabraniti TikTok aplikaciju koja je u vlasništvu kineske tvrtke odjeknula svijetom i zabrinula 80 milijuna aktivnih korisnika u SAD-u, i dok je pekinška tvrtka ByteDance objavila da se smatra najsigurnijom aplikacijom unatoč tome što ih se optužuje da su platforma za nadgledanje i kontrolu korisnika od strane kineske vlade, u Egiptu je TikTok također predmet kazne – ali ženama koje krše određene ”društvene norme”.

Sud u Kairu osudio je na zatvorsku kaznu šest mladih influencerica – ne zbog političkih djela, već zbog kršenja “javnog morala”. Dvije godine zatvora, uz novčane kazne od skoro 16.000 eura: to je cijena za objavljivanje plesnih videozapisa, nošenje šminke i crvenog ruža te ”uske” odjeće.

Optužuje ih se za kršenje vrijednosti i načela egipatske obitelji te za poticanje trgovine ljudima. Aktivisti su, razumljivo, vladajuće vlasti nazvali “nečasnim napadom na građanske slobode”.

Novo znanstveno otkriće

Britanski znanstvenici nedavno su objavili da su uspjeli razviti novi krvni test koji s 99 % točnosti otkriva rak prostate i utvrđuje stadij u kojem se isti nalazi. Liječnici i kliničari sa sveučilišta Notthingham Trent su naime otkrili da se rak prostate može prepoznati po promjenama imunološkog sustava u krvi, posebno bijelim stanicama koje su odgovorne za zaštitu tijela od infekcije i bolesti.

Ovaj test je značajno precizniji i manje invazivan od trenutačnih metoda, koje često uključuju biopsiju, čime će se ova bolna metoda smanjiti za čak 70 % i pomoći u identifikaciji pacijenata kojima je potrebno hitno liječenje ili pomno praćenje

Karcinom prostate uglavnom pogađa muškarce starije od 50 godina i najčešći je karcinom kod muškaraca u Velikoj Britaniji. Svake godine dijagnosticira se u više od 47.500 muškaraca, a više od 11.500 muškaraca umre od ove bolesti. Očekuje se da će britanska stopa smrtnosti biti za 9,5 posto niža za 2020. godinu nego 2015., pokazala je studija. U Hrvatskoj, rak prostate je drugi najčešći zloćudni tumor, a od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu.

Njemačka zabranila jednokratnu plastiku

Brojna istraživanja potaknula su mnoge zemlje u svijetu, uključujući Njemačku, da razmotre zapranu plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. S obzirom na to da su upravo plastični proizvodi koje iskoristimo samo kako bismo ih odstranili i bacili, neminovno utječeno na svoj ekosustav bacajući ih u otpad jer oni – ne nestaju, već ostanu dio našeg planeta još nekoliko stotina godina.

Prema stručnjacima s tog područja, kad se plastični komadi odbace ili bacaju, oni se tek mogu slomiti na manje i još manje komade. Taj se proces neprekidno odvija dok se ostaci ne nađu u našoj pitkoj vodi i našem zraku

Stoga bi zabrana plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu značila ne samo održavanje našeg ekosustava, već i očuvanje zdravlja i opće dobrobiti. Upravo je zato Njemačka donijela odluku u skladu s direktivama Europske unije za smanjenje plastičnog otpada što prije. Ako se sve mjere pravilno i na vrijeme provedu, zabrana će poprimiti svoj oblik već od srpnja 2021. godine, što znači da će predmeti poput plastičnih slamki, štapića za uši i slično biti stvar prošlosti. 

Fotografija: Brian Yurasits