„Utkano pod kožu“ je izložba šest autorica, koje u produkciji svojih radova stapaju tradicionalne i digitalne medije. Projekt  je nastao na inicijativu Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak, multimedijalnog dvojca koji kroz svoju umjetničku praksu, istražuje modele suradnje i komunikacije. Izložba se otvara ovaj tjedan, u petak, 27. svibnja 2022. u 19 sati, a moći će se pogledati do 18. lipnja. 

Kroz temu ženskog nasljeđa, sudjelujuće autorice su se prirodno povezale, što je bio očekivani tijek razvoja projekta i razlog poziva upućenog upravo njima. Propitujući odnos s vlastitim tijelom i glasom, odnose s partnerima, rodne uloge koje igraju ili primijećuju u obitelji, društvu, poslu, i drugdje, naglasak su stavile na one stvari koje su se za njih, po tom pitanju, naročito ispoljile tijekom lockdowna i u cjelokupnom periodu pandemije Covid-19. Izložba je koncipirana kao svojevrsni osvrt na jedno specifično razdoblje – iz ženske perspektive.

Hana Lukas Midic - U potrazi za zenstvenim
Hana Lukas Midić – U potrazi za ženstvenim

Kratki film „Roze priče“ autorica Šuljak i Ognjanovac, nastao je animacijom 6 slika – vezova, stvaranih pod utjecajem dugoročnog subivanja s ukućanima u zatvorenom prostoru, tijekom pandemijskog perioda, koji je poljuljao podrazumijevane raspodjele uloga i obaveza.

Ana Sladetic - Utkani obrasci
Ana Sladetić – Utkani obrasci

„Potraga za ženstvenošću“ Hane Lukas Midžić, vrluda tijelom, šumom, sjećanjima i naslijeđenim obrascima koje preispituje. Nastali radovi različitih su tehnika; od klasičnog kiparskog pristupa materijalu, preko izlaganja kreativnog procesa na internetu do performansa. 

Ognjanovac i Suljak - Roze price
Ognjanovac i Šuljak – Roze priŠe

Serijom crno bijelih fotografija pod nazivom „Kako sam postala nevidljiva“, Ksenija Španec, kroz formu autoportreta, opisuje svoj doživljaj starenja žene u društvu koje veliča mladost.

Video instalacija „Neizbježno“ Josipe Bubaš je usporedba osjetilnog i digitalnog zapisa. Funkcionira kao retroaktivni, vizualni dnevnik ili zapis o iskustvu u odsječku vremena.

„Utkani obrasci“ Ane Sladetić prikazuju odrastanje kroz samosagledavanje tijekom pandemijskog perioda. Polaznica videa je putovanje 2011. u Kinu, odakle je potekao virus. Rad je prikazan u formi gifova koji brišu sami sebe.

Josipa Bubas - Neizbježno
Josipa Bubaš – Neizbježno

Za vrijeme trajanja izložbe, u petak 3. lipnja 2022. u 19:30 sati u Kulturnom centru KNAP održat će se panel diskusija na temu kreativnosti u nadilaženju prepreka u kontekstu ženskog nasljeđa, koju će moderirati Josipa Bubaš. 

U subotu 18. lipnja 2022. na dan zatvaranja izložbe, u 18:30 sati, a u sklopu programa Dani kulture koji će se održati u Kulturnom centru KNAP, autorice će ponuditi vodstvo kroz izložbu i mogućnost za postavljanje pitanja i razgovor o radovima, nakon kojeg slijedi koncert Gelato Sisters u dvorištu Knapa

Ksenija Spanec - Kako sam postalal nevidljiva
Ksenija Španec – Kako sam postalal nevidljiva

Ove godine autorice su pokrenule i NJIHOVA TKANJA, online platformu za razmjenu ideja i misli o ženskoj samoorganizaciji i sazrijevanju u danim okolnostima. Razmjenom prizora i priča koji prikazuju životne navike slavi se šarolikost fantastičnih mehanizama ženske samoorganizacije i otpornosti. Izložba uključuje pregled 30 do sada pristiglih osvrta žena iz Europe i Amerike.

Utkano pod kožu

Ovaj iznimno zanimljiv interdisciplinaran umjetnički projekt možete zapratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a obavezno ga morate pogledati u živo!