Nevažno je jeste li jako zaljubljeni ili se radi o navici – ako se držite za ruke s vašim partnerom ili partnericom, već ste nešto zdraviji!

Kada razmislite, držanje za ruke nešto je što činimo od malena. Prvo s našim roditeljima, zatim prijateljima, a onda i s prvim ljubavima. Zato nije ni čudno da je držanje za ruke jedna od tema koja se uvijek dodatno istražuje. Psihoterapeutkinja Belynder Walia izjavila je kako nije važno koji je razlog, no dok god nam držanje za ruke predstavlja ugodu i utjehu – čini dobro za naše psihičko i fizičko zdravlje.

Razlog tome navodno je oksitocin, hormon koji utječe na osjećaj empatije i utjehe kod ljudi. Tu je i serotonin zahvaljujući kojem osoba može i manje osjećati bol, što je osobito dokazamo primjerice za vrijeme poroda. Uz to, držanje za ruke smanjuje i kortizol, koji je glavni krivac za stres, kao i snizuje krvi tlak te usporava rad srca. Tako da ako ne znate što činiti ovog Valentinova, evo jedne vježbe ukoliko držanje za ruke još nemate u redovitoj praksi!

Foto: Niclas Moser & Naitian(Tony) Wang za Unsplash