Valley u Amsterdamu jedan je od arhitektonskih projekata čiji se razvoj pomno prati od 2015. godine, kada je započela gradnja. Uskoro bi mogli otvoriti vrata ovog održivog kompleksa koji će nesumnjivo postati turistička atrakcija

Arhitekstonska tvrtka MVRDV, koja već godinama podiže ljestvicu u kreiranju inovativnih i održivih građevina s ciljem poboljšanja kvalitete života, proslavila se od trenutka kada je predstavila projekt “Valley”, s namjerom da ubrizgaju osjećaj susjedstva u poslovnom okruženju i pretvore ga u ugodnije i raznovrsnije okruženje. Riječ je o zgradi mješovite namjene od 75.000 četvornih metara smještenoj u poslovnoj amsterdamskoj četvrti Zuidas. Sadržavat će stambene jedinice, urede, parking, sky bar te maloprodajni i kulturni prostor, a ono zaista posebno je to što će biti prepuna zelenilom. Projekt je zamišljen u obliku zeleno terasastih naslaganih kutija koje se uzdižu do tri vrha različitih visina, a najviši je na 100 metara s dvokatnim ”nebeskim barom”, ispunjeni cjelogodišnjim krajolikom koji je dizajnirao Piet Oudolf. Fasada je izrađena od prirodnog kamena, oblik je zanimljivo, ali i praktično dizajniran s ciljem da omogući sunčevu svjetlost koja ravnomjerno prodire kroz svih 196 apartmana kompleksa. 

“Valley kombinira stambene apartmane sa zelenim okolišem koji nudi panoramski pogled na Amsterdam”, dodao je Winy Maas, suosnivač MVRDV-a. „Bit će mnogo terasa, privatnih i javnih, prepunih ljudi, cvijeća, biljaka i sjedala na otvorenom.” U dvadeset godina Zuidas se formirao u glavno međunarodno poslovno središte, što je rezultiralo smanjenim fokusom na stambene interese. Razvoj ovog projekta koji svoja vrata otvara na proljeće, simboličnog naziva ”Dolina” upravo je ambicija grada da to ispravi transformiranjem ovog kvarta u životniju i cjelovitiju urbanu četvrt, pozivajući stanovnike koji ovim dijelom grada neće samo prolaziti, već u njemu živjeti i dodatno pojačati puls ovog popularnog glavnog grada Nizozemske. 

Fotografije: MVRDV PR