Društvene mreže nepresušni su izvor upoznavanja s divnim kreativcima, pa nam je tako ovog puta zapeo za oko jedan brend keramike, hAndEarth, kojeg smo, odmah nakon što smo izdahnuli “wow”, postali fanovi 

Viktorija Bartolović osoba je koja se nalazi iza ovih divnih komada koji svojim nijansama i teksturama izgledaju kao jedan pravi hommage Zemlji, njezinim bojama i vizurama. Ili kako će ona reći “Iza hAndEartha nalaze se Ruke uprljane glinom te predmeti koji utjelovljuju autentičnost i prirodne nesavršenosti.” Inspirirani su njezinim putovanjima i različitim primjercima keramike koje je “skupila po putu” a koje nije pronalazila u Hrvatskoj. 

A kako se pronašla u ovome? Njezin primarni posao je u izradi TV programa, organizaciji i snimanjima. Posao koji se može, kako nam je rekla, protegnuti i do 12 h dnevno. Kako je taj posao nije kreativno ispunjavao, imala je osjećaj kako gubi doticaj sa samom sobom te da se u toj utrci s vremenom akumulirao i neizbježni – stres. Kako bi pronašla neki katalizator, prije par godina dogodio se njezin susret s glinom. “Glina mi dolazi kao “spas” i utočište u kojem učim kako usporiti i uživati u meditativnom procesu rada sa zemljom. Na tom putu sam tražila i upoznala divne ljude poput Lidije Boševski koja mi je pokazala kako prigrliti nesavršenosti, dopustiti  da te vode ruke. Upoznala me sa divljom glinom i glazurama koji se rade od prirodnih materijala. Naučila me stvarati i u stvaranju poštovati prirodu.” kaže nam Viktorija.

Glina koju koristi za izradu ovih savršeno nesavršenih predmeta dolazi iz Westerwalda, planinskog lanca na obali Rajne. Stalno eksperimentira i koristi više tehnika pri izradi. “Sve ovisi kakav mi je dan i kako me “odvuče” glina. Trenutno je to za mene rad na kolu. Trenutno.” smije se.

U ponudi hAndEarth možete pronaći svašta: šalice, zdjelice, tanjuriće, male vaze, a odnedavno i velike plitke tanjure, s obzirom da se za istim pokazala veća potražnja. Svi komadi su od početka do kraja ručno rađeno. “Posao je prljav, traje dugo i potpuno je nepredvidiv ali je samim time rezultat unikatan i stvoren kako bi svi mogli uživati u organskim predmetima koji nas vraćaju prirodi i autentičnom.” kaže nam Viktorija, zapravo rezimirajući zašto smo uopće ispustili onaj “wow” na početku. 

flash!

Viktorijin rad možete pratiti na hAndEarth Instagram profilu, a uživo razgledati na adresi Petrinjska 59/I.