UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu prošlog je tjedna završio svoja razmatranja vezana uz mjesta koja su u opasnosti te je prošle subote dodao nova imena svom prestižnom popisu zaštićene Svjetske baštine i to u oba područja; kulturna i priroda baština.

Dvije lokacije u Ukrajini – katedrala Svete Sofije i samostanski kompleks Pechersk Lavralavre, obje smještene u glavnom gradu Kijevu, te povijesno središte grada Lavov u zapadnoj Ukrajini – ranije ovog tjedna smatrale su se “u opasnosti”. Rasprave su započele prošlog vikenda razmatrajući 50 mjesta nominiranih za poznati Popis svjetske baštine.

Šumski masiv Odzala-Kokoua u Kongu te vulkani i šume Mount Pelée i Pitons na francuskom otoku Martinique izabrani su za upis na Popis svjetske baštine prvog dana.

Vulkan Mount Pelée na francuskom otoku Martinique

Popis svjetske baštine u opasnosti uključuje mjesta koja su ugrožena silama kao što su oružani sukobi, prirodne katastrofe, onečišćenje i drugo. Izgrađena u 11. stoljeću i ukrašena dojmljivim mozaicima i freskama, katedrala Svete Sofije i s njom povezane samostanske građevine dodane su na popis ugroženih uz obližnji samostanski kompleks Pechersk Lavralavre, poznat i kao Manastir špilja. Smješteno blizu poljske granice, povijesno središte grada Lavova, koje se sastoji od dvorca iz petog stoljeća, sinagoge i raznih drugih vjerskih objekata, također je dodano na popis.

Katedrala Svete Sofije u Kijevu

Uključivanje lokacija otvorilo bi put za “dodatnu financijsku i tehničku pomoć kako bi se provele nove hitne mjere – u skladu s mjerama koje je Ukrajina već poduzela s UNESCO-om”, stajalo je u službenoj izjavi. Odluka o dodavanju lokacija u Ukrajini uslijedila je nedugo nakon što je odbor odlučio ne upisati talijanski grad Veneciju i njegovu lagunu na isti popis, kao što smo vam pisali ovdje.

Samostanski kompleks Pechersk Lavralavre, poznat i kao Manastir špilja
Samostanski kompleks Pechersk Lavralavre

Tijekom rasprava o kandidatima za popis svjetske baštine, a vezane uz prirodne fenomene, odabran je šumski masiv Odzala-Kokoua u Kongu. To je jedan od najstarijih parkova u Africi, kao i jedna od najvećih tropskih kišnih šuma na svijetu. Na francuskom otoku Martiniqueu, vulkani i šume Mount Pelée i Pitons na sjevernom dijelu otoka također su najavljeni kao novi dodatak popisu tijekom prvog dana rasprave. U međuvremenu, postojeće mjesto svjetske baštine — vijetnamski zaljev Ha Long — prošireno je na arhipelag Cat Ba, najveći vapnenački arhipelag u zemlji. Sada je navedeno kao jedno mjesto: zaljev Ha Long – arhipelag Cat Ba. Zaljev Ha Long prvi je put prepoznat 1994.

Status nacionalnog parka Tsingy de Bemaraha na Madagaskaru, koji se sastoji od pet zaštićenih područja, također je proširen kako bi uključio suhe šume Andrefana, koje se mogu pronaći samo na otoku u Indijskom oceanu.

Nacionalni park u istočnom Madagascaru

Povjerenstvo će također pregledati i preostale nominacije, koje uključuju tvrđavu iz vikinškog prstena u Danskoj i 2000 godina stare zemljane radove u Ohiju. Mjesta moraju biti od “izvanredne univerzalne vrijednosti” da bi bila dodana na Popis svjetske baštine, prema UNESCO-u. Da bi se kvalificiralo, mjesto mora zadovoljiti barem jedan od specifičnog popisa kriterija, koji “odbor redovito revidira kako bi odražavao evoluciju samog koncepta svjetske baštine”.

Foto: Profimedia