Venecija, taj prelijepi, mistični labirint kanala i mostova, već dugo pleše na tankom rubu. Njezina bogata povijest i prepoznatljiva ljepota suočavaju se s mračnom simfonijom problema – pretjeranim turizmom i neumoljivim udarima klimatskih promjena. 

Dok Venecija nemoćno uvodi hitne mjere kako bi suzbila sve veći niz izazova, UNESCO diže prst upozorenja, ističući potrebu da se grad i njegova bajkovita laguna uvrste na popis svjetske baštine u opasnosti.

Uzbuna dolazi pred 45. zasjedanje Odbora za svjetsku baštinu UN-a, zakazano za rujan u Rijadu, gdje će se donijeti sudbonosna odluka o Venecijinom stanju.

No Venecija nije samo tragična priča. Ona je podložna modi vlastite privlačnosti, postala je žrtva vlastite karizme. Matt Berna, voditelj Americas for Intrepid Travel, donosi na scenu “Not Hot List”, popis koji poziva putnike da se otrgnu od prenapučenih destinacija. 

Broj turista svakodnevno nadmašuje broj stanovnika koji polako blijedi… S rekordnim temperaturama, šumskim požarima i ubrzanom eskalacijom klimatskih promjena koje smo svjedočili ovog ljeta, nužno je spasiti jedno od najpopularnijih i nježnih turističkih dragulja.

Most Rialto u Veneciji

Grad mostova i kanala, koji se ponosno raširio na 118 otoka, izvorno je ušao na “Popis svjetske baštine” 1987. godine. No već 2019. je dobio ozbiljno upozorenje. Kritička pitanja tog trenutka bila su povezana s nesmiljenom invazijom ogromnih krstarenja koja su dovozila mase izletnika, stvarajući kaos u povijesnom srcu grada. Unatoč brojnim ograničenjima i zabranama, tu problemi nisu stali. Grad se suočio s izazovom i ponovno uveo nova pravila – ograničenja kapaciteta i kupovinu ulaznica.

Ranije ove godine, priča o Veneciji dosegla je svoj zenit s ekstremnim fluktuacijama vodostaja. Od presušenih kanala u sušnom veljači do prijetnje poplava u svibnju, grad se suočio s prirodnim svingovima. No, uz hrabro izgrađeni morski bedem, Venecija je izbjegla katastrofu. 

No, unatoč svom trudu, nedavno izvješće UNESCO-a nije bilo previše ohrabrujuće. 

“Ovdje prijavljena postignuća ne odražavaju duboku razinu napretka u rješavanju stalnih i kompliciranih problema koje pokreću masovni turizam, urbani razvoj i neumorne klimatske promjene. To se odražava u propadanju struktura i urbane devastacije”, glasio je njihov zaključak. 

Kelley Louise, suosnivačica Impact Travel Social Cluba ističe nevjerojatan porast posjeta u siječnju 2023., sa 2,7 milijuna na čak 4,7 milijuna, u usporedbi s prethodnom godinom. Paradoks je u tome što je Venecija prepuna, dok se istodobno propagira posjet ovoj ranjivoj ljepotici “dok je još tu”, zbog njezine fragilne egzistencije.

Prosecco - cicchetti u Veneciji

Ukoliko Venecija završi na popisu ugrožene svjetske baštine, pridružit će se još 55 destinacija, uključujući povijesnom srcu Beča u Austriji i starom gradu Jeruzalema.

UNESCO-ov zaključak kaže da Venecija, taj nježni grad koji se suočava s jedinstvenim izazovima, ostaje važan blago svjetske povijesti i kulture. No njezino opstanak kao autentičnog mjesta za život i posjetitelje zahtjeva ozbiljan trud kako bi se sačuvali njezini jedinstveni resursi i okoliš. 

 

Foto: Pexels, Profimedia.hr