Francuski ulični umjetnik JR prošlog je tjedna otputovao u Ukrajinu kako b izveo fantastični umjetnički performans u svom stilu.

Uključio je lokalno stanovništvo u monumentalnu javnu umjetničku akciju na kojoj je prikazan portret petogodišnje izbjeglice po imenu Valeriia. Sto volontera pridržavalo je “Ova djevojčica je budućnost i, u ovom ratu, ona nas podsjeća za što se Ukrajinci bore”, napisao je JR na Instagramu dok je otkrivao sliku, koja je jedna od dvije naslovnice za nadolazeće izdanje magazina TIME.

Snimak Valeriie djelo je ukrajinskog fotografa Artema Iurchenka, koji je djevojčicu i njezinu majku susreo na ukrajinskoj granici, dok su bježale iz zemlje. Njih dvije su iz središnjeg grada Kryvyi Rih, rodnog grada ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, ali su sada na sigurnom u Poljskoj. “Bilo je jako teško napustiti Ukrajinu, jako teško… Morali smo stajati 18 sati u vlaku za Lavov”, rekla je majka Taisiia za TIME.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JR (@jr)

Poznati Francuz stigao je u Ukrajinu na poziv tamošnjeg umjetnika pod imenom Waone Interesni Kazki te su projekt umjetničke akcije izveli jako brzo. U nadi da će svijetu prenijeti otpor Ukrajine koji pruža u ovom ratu, ispisao je verziju 45 metara velike Valerije na velikoj ceradi u svom pariškom studiju. Transport fotografije te putovanje u ratom razorenu zemlju, JR je dokumentirao na svom Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JR (@jr)

 

Foto: Instagram @JR