Ujedinjeno Kraljevstvo zakonski će priznati životinje kao emotivna bića. Vlada je postavila niz mjera kojima će se zaštititi životinje, uključujući i zaustavljanje izvoza većine živih životinja i zabranu uvoza lovačkih trofeja

„Mi smo nacija ljubitelja životinja i prva smo zemlja na svijetu koja je donijela ovakve zakone. Akcijski plan za dobrobit životinja ispunit će našu obvezu za zabranu izvoza živih životinja za klanje i tov, zabranu držanja primata kao kućnih ljubimaca i donošenje novih zakona za borbu protiv krijumčarenja štenaca. Kao neovisna nacija, sada možemo napredovati više nego ikad“ – izjavio je državni tajnik za okoliš George Eustice za One Green Planet.

Prijedlog zakona je “prošao” dijelom zahvaljujući Better Deal for Animals, savezu koji je osnovan 2019. za kampanju za priznavanje životinja kao živih, osjećajnih bića u zakonima Ujedinjenog Kraljevstva. Savez se sastoji od 50 vodećih organizacija za životinje u Velikoj Britaniji, uključujući RSPCA, Humane Society International/UK, Compassion in World Farming, FOUR PAWS UK i Wildlife and Countryside Link. Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo službeno napustilo EU 2019., jedini zakon koji nije preuzet bio je taj. 

Peticija Aleshe Dixona skupila je više od 100.000 potpisa u kampanji za vraćanje zakona. Peticija je glasila: “Životinje obogaćuju i poboljšavaju naše živote na mnogo načina, stoga je jedino ispravno da im damo puno poštovanje u zakonu. Od najmanjeg miša do najvećeg kita, naše odluke mogu imati ogroman utjecaj na dobrobit životinja, i oduševljena sam što će ovaj novi zakon sada značiti da će vlada morati pokazati kako obraća pozornost na životinje i zaštitu koju one zaslužuju.”

Mjere će također uključivati ​​suzbijanje krađe kućnih ljubimaca jer je to postao velik problem tijekom pandemije. Kontroverzne e-ogrlice za dresuru koje ispuštaju mikro strujne impulse bit će zabranjene, a pravila uvoza životinja su izmijenjena kako bi se zaustavilo krijumčarenje štenaca.

Međutim, korištenje kaveza za perad i sanduka za prašenje krmača neće biti podvrgnuto potpunoj zabrani. Umjesto toga, ispitat će se njihova upotreba, a poljoprivrednici će dobiti poticaje za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja kroz buduće financijske poticaje za poljoprivredu.