Što mi obožavamo pronaći inspirativne poduzetničke priče! S obzirom na količinu klikova na takve članke koji stižu od vas, čini se da se slažete s nama te da nam svima treba mala dnevna doza motivacije

Posljednja takva u nizu je priča o domaćem prirodnom i održivom beauty brendu Melli Aromatice iza kojeg stoje majka Vesna Sirovina, certificirana aromaterapeutkinja koja sama izrađuje sve proizvode od početka do kraja procesa, te je jedina osoba u proizvodnji ove prirodne kozmetike, i kćer, Ivana Grčić, zadužena za cijeli content i PR. Ovom tandemu nedavno se pridružio mladi talentirani dizajner i fotograf Karlo Jelić iz Siska, te Andrea Tomljenović, Ivanina kolegica s novinarstva. 

Od snova do realizacije

Kreiranje Melli Aromatica brenda počelo je kao kućna radinost prije osam godina, u obiteljskoj kući u Samoboru. Ekonomistica Vesna nažalost je ostala bez posla, ali to je shvatila kao znak te krenula u ostvarivanje svojeg prvog sna – postati farmaceutkinja. No putem se ipak zaljubila u aromaterapiju te se odlučila educirati u tom smjeru došavši brzo do prvih certifikata.

Sapun bijela glina

Dok je mama Vesna kretala na prvu radionicu sapuna, Ivana je studirala ekonomiku poduzetništva u Varaždinu. No kako krv nije voda, ni ona nije dugo izdržala radeći nešto što ju ne hrani, te se prebacila na novinarstvo a kasnije i završila Odnose s javnostima i komunikologiju u Varaždinu. Iako je radila u struci, Ivana je na daljinu pomagala mami koliko god je mogla. Nije im pomoglo to što se spletom životnih okolnosti morala odseliti u Njemačku, ali ih nije ni spriječilo. Vesna i Ivana brend Melli “kuhaju” već dugo vremena. 

Eli kolagen tonik

“Prvu eru Melli nazvala bih vrijeme kada smo radile sa starim logom i starom ambalažom. Novu eru Melli započeli smo graditi u veljači 2019. godine, kada smo dali raditi logo. Izrada vizualnog identiteta trajala je od tada, sve do prije tri tjedna, kada smo napokon otvorili web shop koji nam je dizajnirao Aleš Horvatek. Što se tiče receptura, to traje još puno duže. Samo osmišljavanje recepta i testiranje istoga za jedan proizvod traje do šest mjeseci. Sve recepte je mama sama osmislila. Trenutno imamo registriranih jedanaest proizvoda. S obzirom na to da nas dvije dijeli 660 kilometara i da sam ja u međuvremenu postala mama, cijeli proces nove Melli se dosta odužio. Ni korona nam nije pomogla” kaže nam simpatična Ivana.

Isla hijarulonski serum

I ne samo to, kao što smo s više strana mogli već čuti, izrada veganske i prirodne kozmetike nailazi na dosta prepreka, što se tiče dozvola ali i nabavke sirovina. “Najveće prepreke (bile) su nam papirologija, te razna testiranja koja svi proizvodi pojedinačno moraju proći. Nabavka ambalaže je zaista komplicirana, pa stoga moramo imati dobavljače u Francuskoj. Trenutno smo u procesu obivanja Vegan oznake, što se isto jaaaaako odužilo jer za svaki sastojak koji koristimo moramo dobiti potpisan i pečatiran dokument od dobavljača.” vodi nas Ivana kroz zahtjevne korake izrade takve kozmetike.

Ita losion za tijelo

“Ambalažu smo tražile skoro godinu dana, htjele smo imati kvalitetnu, staklenu ambalažu koju je moguće reciklirati jer samo jedan proizvod ima plastičnu ambalažu, ali reciklirajuću! Najveći problem kod ambalaže nam je bio to što vanjski dobavljači žele jako veliku količinu naručenih proizvoda. Onda smo odlučile ići na sigurno i sve ambalaže naručiti s francuske Aromazone, u manjim količinama. Pri dobivanju veganske oznake nam puno pomažu Prijatelji životinja, a oznaka je u vlasništvu EVU iz Švicarske. Nažalost, V oznaku još uvijek nemamo, ali ne predajemo se!” smije se Ivana. “U stvaranju održivih proizvoda nam je pomogao i moj diplomski rad, na temu “Proces pozicioniranja novog brenda prirodne kozmetike na hrvatsko tržište”.” 

SOS bijela i zelena glina

Slične poteškoće doživljavaju i s nabavkom sirovina od kojih jako malo mogu pronaći na domaćem terenu. “Sirovine nabavljamo s Murtera, iz Terra Organice i Kemiga, iz Francuske i Rumunjske. Nažalost, jako malo sirovina za sada možemo nabaviti u Hrvatskoj, no nadamo se da to neće biti u budućnosti slučaj.” pozitivna je Ivana. 

Mairi 3u1 suho ulje

No to ne znači da nisu uspjeli stvoriti proizvode o kojima se već dosta šuška. 100% ručni rad, 100% prirodni i sa 100% reciklirajućom ambalažom, Melli Aromatica proizvodi sadašnjost su i budućnost kozmetike. Sapuni od bijele ili zelene gline, Eli kolagen tonik na bazi gela crvenih algi, aloe vere i kolagena uz dodatak kadulje i čajevca; Rosea kolagen tonik na istoj bazi uz dodatak sandalovine i damask ruže; Mairi 3u1 suho ulje s makadamijom i divljim plodom ruže; Svea hijaluronska krema s čak 3 različite veličine molekule PrincipHYAL Cube-3, ujedno je prvi multi-molekularni hijaluronski kompleks na našem tržištu, baš kao i Isla hijaluronski serum. Tu je i Ita losion za tijelo s makadamijom i bademima, a svi zajedno su dokaz da se može, te da proizvodi mogu biti dobri za nas kao i za prirodu. Istražite ih ovdje.

Fotografije: Karlo Jelić, Larisa Čižić