Hrvatski brend prirodne kozmetike pod imenom Bakina riznica ljepote nosi lijepu obiteljsku priču koju je davno započela jedna prabaka.

Bakina riznica ljepote nastala je prije 6 godina s idejom da ono što već tri generacije postoji u obitelji Bosnar, zaživi i u stvarnosti. Odavno su moja baka i prabaka započele s pripravcima od ljekovitog bilja, moja majka je to nastavila za sebe, obitelj i prijatelje radeći različite meleme, čajeve i tinkture. Obiteljsko nasljeđe bio mi je poticaj da se i ja u svojim četrdesetima uključim u osmišljavanje brenda te u stvaranje vlastitih proizvoda. Sasvim slučajno, razmišljajući o jednoj novoj “crvenoj ideji “, kako je ih je moja kćer nazvala jer ih je bilo bezbroj u životu; od nakita, kolača za kućne ljubimce, ukrasa, manikure…, napravila sam prvih par proizvoda te ih poklanjala za rođendane, imendane kao prigodne poklone. Muž je bio taj koji je rekao “možeš li ti to raditi za ozbiljno?”, nakon čega smo počeli razmišljati i tražiti načine kako. Upisala sam akademiju za aromaterapiju kako bih dobila licencu, otvorila OPG , a zatim smo od vikendice napravili poslovni proizvodni pogon te krenuli u promociju proizvoda diljem Hrvatske, govori mi Silvija Letinčić, vlasnica obiteljskog OPG-a Bosnar (koji nosi prezime bake) te brenda Bakina riznica ljepote.

Iako je Silvija tada još radila kod privatnika, pokretanje vlastitog brenda bio je tek hobi za razliku od supruga Božidara koji je početak poslovanja, prodaju i plasman proizvoda te sadnju ljekovitog bilja preuzeo na sebe. Kćer Elena također se uključila u obiteljski posao upisavši studij Agronomije, smjer fitomedicine te će nakon diplome nastaviti aktivno raditi na održanju bakine priče i recepata. Obitelj je dugo godina maštala o preseljenju iz Zagreba na selo, govori mi Silvija kako su željeli stvoriti svoje mjesto pod suncem, u zemlji iz koje ljudi uglavnom odlaze, a ima toliko ljepote kao niti jedna druga. Do priželjkivanog preseljenja nije odmah došlo jer je trebalo preskočiti neke od prepreka i zadovoljiti puno propisa. No, želja im se ostvarila 2018. kada je Silvija dala otkaz na dobro plaćenom poslu.

U svibnju 2018. godine dala sam otkaz u vodećem kadru firme u kojoj sam radila i gdje sam upravo bila dobila novi službeni auto. Ali ja sam sjela u svoj 20 godina star auto i odvezla se u svoje koprive, govori mi s osmijehom i nastavlja, da to je bila zaista divota, ludost, strah, ali znala sam da uz potporu moje obitelji moramo uspjeti. Moram napomenuti da nisam imala nikakav početni kapital. Samo debeli minus na računu i kredit. Znači može se, samo treba biti uporan.

Bakina riznica ljepote obuhvaća niz proizvoda prirodne kozmetike. Osim što rade po narudžbi, postoje i standardne linije krema za lice, melema od ljekovitog bilja, hidrolata i predivni sapuni koje obitelj proizvodi ručno, kuhanjem ulja i lužine s biljkama i hidrolatima. Također, nećete ih pronaći na policama velikih trgovina, iako su imali ponude. No, stoje iza ideje kako svaki proizvod ima svoju priču, a svakom se kupcu pristupa personalizirano s preporukom što je najbolje za njega. Tu je i posebna linija za kućne ljubimce te za čišćenje doma.

A po čemu se ističu od drugih proizvođača prirodne kozmetike? Drugačiji smo jer sadimo svoje bilje, destiliramo ga i onda kuhamo sapune, šampone, maceriramo bilje u uljima iz kojih radimo kreme i meleme. Nisu to velike serije. Naši kupci čekaju ponekad i deset dana svoj proizvod jer ih radimo po narudžbi i isključivo ručno.

Proizvodi Bakine riznice ljepote nastaju u divljini zagorskih brežuljaka, na osami, gdje obitelj ima imanje, proizvodni pogon, odnosno laboratorij kako ga zovu, te malu destileriju. Predivna općina Zagorska Sela dala nam je u zakup zemlju na kojoj sadimo svoje bilje, starinske stolisne i burbon ruže za hidrolat, a bratić nam je ustupio predivan komad zemlje gdje sadimo kamilicu i lavandu, govori mi Silvija te naglašava kako je najbitnije kod sastojaka da su prirodni i svježi.

Pitala sam ju i da mi izdvoji jedan proizvod za nekoga tko se nikada nije susreo s brendom: Kao da me pitate koje dijete mi je draže (smijeh). Možda bi to mogao biti šampon od koprive jer sam se oko njega najviše namučila. Stvaranje je trajalo tri godine dokad nisam stigla do prave recepture s kojom sam bila na kraju potpuno zadovoljna.

Više o ovom brendu potražite na njihovoj web stranici koja je ujedno i online trgovina, a možete im se javiti i s upitom o problemu ili ih nazvati na telefon.