Nekoć prosječna osoba nije puno razmišljala o porijeklu hrane. Danas su se stvari čini se itekako promijenile.

Jesti sezonski i lokalno sve više postaju imperativi današnjeg načina života. Sve više ljudi bira promišljati i birati što unosimo u sebe, a veliki se međunarodni i nacionalni projekti osmišljavaju oko ideje održivosti. Barem kada se radi o razvijenim zemljama. Jedna od takvih je Danska u kojoj se upravo dogovaraju o masivnoj vertikalnoj farma koju će pokretati snaga vjetra. Danska tvrtka Nordic Harvest i YesHealth Group, tajvanska tehnološka tvrtka s desetljećima poljoprivrednog iskustva u vertikalnom uzgoju bilja, udružile su se kako bi stvorile ovu inovativnu tehnološku ideju koja će uskoro promijeniti način na koji Danci jedu svoje zeleno povrće.

U novom će se pogonu uzgajati oko 1.000 tona hrane, i to u unutrašnjosti samo jedne zgrade po principu samoodrživosti. Za tu bi količinu hrane inače bilo potrebno oko 20 nogometnih igrališta klasične zemlje. Osim manjeg fizičkog otiska, vertikalna farma također će drastično smanjiti ugljični otisak lokalno konzumiranih proizvoda. Usjevi će se sada proizvoditi izvan Kopenhagena, a hrana će se u lokalnim prehrambenim trgovinama naći već u siječnju 2021. godine.

Tvrtka YesHealth Group ovom novom vertikalnom farmom želi pojačati ekspanziju na polju održive prehrambene tehnologije. Tvrtka je već razvila LED svjetla za krajnju učinkovitost i integriranu hidroponsku tehnologiju uzgoja biljaka s minimalno vode i bez upotrebe pesticida. Najbolje od svega je što će cijeli objekt pokretati vjetar. Oni opisuju da je ova nova vertikalna farma rezultat godina dizajniranja sličnih sustava u Aziji. Nova farma predvodi tehnološki napredak na ovom polju, što znači da će proizvodi uskoro biti ekonomski konkurentni tradicionalno uzgajanim usjevima i možemo se nadati da ćemo u bliskoj budućnosti očekivati više vertikalnih farmi.

Foto: Nordic Harvest