Nakon prvog dijela izložbe pod nazivom „Formalna modna spona“, studenti diplomskog studija modnog dizajna u galerijskom prostoru Tekstilno-tehnološkog fakulteta ponovno izlažu radove koji su nastali prošle akademske godine pod mentorstvom Jasminke Končić i Duje Kodžomana, a koji su prethodno prikazani na međunarodnoj modnoj platformi Not Just A Label

U pandemijskim uvjetima nastava je na ovom fakultetu bila organizirana online pa su studenti svoje radove trebali izložiti na virtualnom izložbenom prostoru, odnosno prijavom na platformu Not Just A Label. O ovoj internacionalnoj platformi već smo pisali kada je u pitanju bio veliki uspjeh našeg mladog dizajnera Donovana Pavlekovića, čiji su radovi predstavljeni na prvom dijelu ove izložbe. Sada je na red došao drugi dio izložbe i dizajneri koji međusobno imaju posve različite estetske profilacije te problematiziraju različite tematike. Upravo iz tog razloga Not Just A Label je postala formalna modna spona koja je ujedinila ove radove u smislenu cjelinu. Ovo su dizajneri i njihove kolekcije!

Dora Busak

Kolekcija se zasniva na proučavanju padobrana, naprave koja se koristi za usporavanje kretanja objekta kroz atmosferu stvaranjem otpora. Princip njegovog oblikovanja upotrijebljen je kao referenca za dizajn košulje, dok su užad i vezice iskorištene u oblikovanju prsluka i hlača.

dora busak

Dino Dujić

Ideja iza kolekcije skriva se u istraživanju evolucijskih procesa, odnosno prilagodbe koju su razvile leteće vjeverice kako bi osigurale opstanak. Princip oblikovanja outfita temelji se na širenju i skupljanju dijelova odjevnih predmeta.

dino dujić

Blanka Gotić

Kolekcija proučava planete Sunčeva sustava. Inspiracija za oblikovanje outfita temelji se na brojčanim vrijednostima nagiba osi pojedinih planeta koje su reinterpretirane u vidu pomaka kopčanja, bočnih šavova te smjera nabora.

blanka gotić

Marta Jurčić

Riječ je o reinterpretaciji pletiva korištenjem industrijske gume. Odnosom debelih i tankih traka spomenutog materijala, njihovim raslojavanjem, ispreplitanjem i kombinatorikom s drugim materijalima (scuba, texo) u oblikovanju outfita upotrijebljena je inverzija.

Marta Jurčić

Jagoda Kukulj

Koncept kolekcije zasniva se na proučavanju karakteristika konkavnih i konveksnih zrcala.  Oblikovanje outfita temelji se na konstrukcijskom prijelazu iz udubljenog u ispupčeno, iz voluminoznog u šupljinu, pri čemu su konkavnost i konveksnost reinterpretirati u sferi modnog dizajna.

Jagoda Kukulj

Sofija Varga

U svojoj kolekciji proučava vojnu uniformu i njoj pripadajuće elemente. Odabrana paleta boja te konstrukcijska razrada outfita kontrastirana je s uobičajenim karakteristikama uniforme kao antimodne odjeće.

Sofija Varga

Foto: PR