Zagrebačko Dokukino KIC je taman prije svoje zimske stanke prikazivalo jedan triptih posvećen majstorici psihološkog trilera, Patriciji Highsmith. Odlučili su posvetiti spisateljici i vitalnoj figuri queer povijesti, autorici po čijim su predlošcima snimljeni kultni filmovi “Nepoznati iz Nord Expressa”, “Talentirani gospodin Ripley ” i “Carol”, Patriciji Highsmith.

Patricia Highsmith

U fokusu programa je bio novi dokumentarac o dosad nepoznatom životu spisateljice, “Voljeti Patriciju Highsmith”, u kojem pratimo njezinu potragu za vlastitim identitetom i turbulentan ljubavni život. Ako ste filmove propustili pogledati u kinu, svakako su naš prijedlog za kućne filmske večeri, i to baš u triptih varijati + dokumentarac. Možete ih naći na skoro svim streaming servisima. No vjerujemo da ćemo još imati prilike dokumentarac pogledati u Dokukino KIC.

Ovi filmovi inspirirali su nas na potragu za još njezinih romana prevedenih kod nas. Petrine knjige ove su godine objavile njezin roman prvijenac Stranci u vlaku, koji je 1950. godine najavio veliku spisateljsku karijeru Patricije Highsmith, a prema njemu je Hitchcock već iduće godine snimio Nepoznati iz Nord Expressa označavajući ga kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u svojoj karijeri. Ovaj roman, koji se prvi put pojavljuje na hrvatskom jeziku u izvrsnom prijevodu Dade Čakala, postao je jedno od najpoznatijih djela ove iznimno plodne autorice te utemeljio njezinu reputaciju majstorice psiholoških trilera.

Patricia Highsmith

Kod nas su prevedena još dva romana: “Carol” i “Duboka voda”.

Kontroverzni roman “Carol” je inspirirao fim Carol Toda Haynesa.

Mlada kazališna dekoraterka Therese ne uspijeva se zaposliti u struci pa prihvaća posao u njujorškoj robnoj kući Frankenberg. Jednog dana onamo ulazi Carol, lijepa, bogata i udana žena koja na Theresinu odjelu kupuje lutku. Među njima se rađa ljubav na prvi pogled… Knjigu je objavila nakladnička kuća Vuković i Runjić.

Patricia Highsmith

“Duboka voda” jedan je od najpoznatijih psiholoških trilera slavne Patricije Highsmith. Iako prvi put objavljen 1957. godine roman je ubrzo postao klasikom i od tada nikada nije nestao s knjižarskih polica. Prvi je puta po njemu snimljen film u Francuskoj 1981. godine, a 2021. godine izlazi i filmska adaptacija s Benom Affleckom u ulozi Vica Van Allena. Melinda Van Allen prekrasna je, privlačna ali i tvrdoglava mlada žena. Na nesreću Vica Van Allena ona mu je supruga.

Premda je u njihovu braku ostalo još nešto malo ljubavi i ljubomore, Melinda ni ne pokušava skrivati svoje avanture s naočitim i uspješnim muškarcima. No kad jedan od njezinih ljubavnika bude ubijen Melinda će odmah optužiti svoga supruga. A onda će mjestom krenuti i glasine, zbilja i izmišljotine će se pomiješati i dovesti Vica do ludila. Bit će samo pitanje dana kad će Vic doista zakrvaviti ruke.

Knjigu je 2020. objavila Mozaik knjiga.

Patricia Highsmith

Fotografije: Petrine knjige, Vuković & Runjić, Mozaik knjiga

Joan Didion napisala je mnogo tekstova, a ove tri knjige obavezna su literatura svačije biblioteke!