Biografski dokumentarni film o slavnoj autorici krimića, jednoj od omiljenih književnica 20. stoljeća čije su romane ekranizirali poznati redatelji poput Alfreda Hitchcocka i Todda Haynesa premijerno ćete moći pogledati ovaj tjedan.

U četvrtak, 14. prosinca, Dokukino KIC bit će domaćin premijere biografskog dokumentarnog filma Voljeti Patriciju Highsmith redateljice Eve Vitije. Film prati život slavne autorice krimića, čija su djela postala klasici zahvaljujući adaptacijama renomiranih redatelja poput Alfreda Hitchcocka, Anthonyja Minghelle i Todda Haynesa. U središtu priče su nedavno objavljeni dnevnici Patricije Highsmith koji pružaju dragocjen uvid u unutrašnji život umjetnice koja je postala kraljica psiholoških trilera i ključna figura queer povijesti.

stranci u vlaku roman

Petrine knjige ove su godine objavile njezin roman prvijenac Stranci u vlaku, koji je 1950. godine najavio veliku spisateljsku karijeru Patricije Highsmith, a prema njemu je Hitchcock već iduće godine snimio Nepoznati iz Nord Expressa označavajući ga kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u svojoj karijeri. Ovaj roman, koji se prvi put pojavljuje na hrvatskom jeziku u izvrsnom prijevodu Dade Čakala, postao je jedno od najpoznatijih djela ove iznimno plodne autorice te utemeljio njezinu reputaciju majstorice psiholoških trilera. Tijekom projekcije filma u Dokukinu KIC ovaj će kultni prijevod moći nabaviti uz prigodan popust od 20 posto.

Sama premijera filma odvijat će se u sklopu programa “Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama”, a nakon projekcije će se održati razgovor s filmskim kritičarem Marijom Kozinom te kustosicom i kritičarkom Barbarom Gregov.

patricia highsmith

I subota, 23. prosinca bit će dan posvećen opusu Patricije Highsmith. U Dokukinu KIC, u suradnji s Goethe institutom i Discovery Film i Videom uz spomenuti dokumentarac prikazat će se i igrane ekranizacije njezinih djela, uključujući Carol Todda Haynesa s Cate Blanchett i Rooney Marom kao i Američkog prijatelja Wima Wendersa s Dennisom Hopperom i Brunom Ganzom. I tijekom ovih projekcija gledatelji će neposredno uoči Božića moći nabaviti Strance u vlaku uz prigodni popust kao idealan dar u posljednji čas.

Film Voljeti Patriciju Highsmith fokusira se na njezinu potragu za vlastitim identitetom i turbulentan ljubavni život te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Ekskluzivna arhivska građa popraćena glasovima obitelji, prijatelja i same autorice otkriva dosad nepoznato lice jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena. Usprkos elitističkom zaziranju prema kriminalističkoj prozi Highsmith je svojim sofisticiranim psihološkim trilerima u kojima se često pojavljuje antologijski antijunak nestabilne psihe, šarmantni ali čudovišni ubojica i prevarant Tom Ripley, brzo osvojila književne sladokusce, uključujući slavnog pisca Grahama Greenea koji je naziva “ultimativnom pjesnikinjom tjeskobe”. U klaustrofobičnom i uvrnutom svijetu koji nastanjuju njezini likovi – klasne tenzije, potisnuta seksualnost i pritisak društvenih očekivanja isprepliću se na neočekivane i uznemirujuće načine.

Foto: PR