Prije kojih tjedan u zagrebačkom kinu Kinoteka održana je svečana kinopremijera dugometražnog igranog filma “Samo kad se smijem” redateljice Vanje Juranić i producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević. Prepuna je dvorana emotivno ispratila film koji na velika platna diljem Hrvatske stiže danas.

Film redateljice Vanje Juranić istražuje javljanje obiteljskog, rodno uvjetovanog nasilja te dinamike koje proizlaze iz njega, a inspiriran je slučajem Zadranke Ane Magaš koji je svojedobno podigao puno prašine. Radnja filma “Samo kad se smijem” događa se u pitoresknom jadranskom gradiću. Tamo Tina (Tihana Lazović) i Frane (Slavko Sobin) žive u savršenom braku. Međutim, idilični brak počinje pucati pod teretom tragičnog događaja, prije kojeg se Tina počinje boriti za svoju samostalnost i slobodu.

“Priča, iako inspirirana istinitim događajima, je imaginarna, no svijet prikazan u filmu je
stvaran. To je svijet obilježen tradicionalnim rodnim ulogama, u kojem se moć unutar obitelji uspostavlja instinktivno kroz različite oblike diskriminacije, otkrivajući nam istinu o strukturama moći općenito.“ – kazala je tada redateljica Vanja Juranić.

Ekranizacija rodno motiviranog obiteljskog nasilja prikazana je na filmskim festivalima u Sarajevu i Puli. Na Pulskom filmskom festivalu Lazović je nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Film je također nagrađen nagradom Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. Osim Lazović i Sobina, u filmu će se također pojaviti Elodie Paleka, Stojan Matavulj, Iva Jerković, Stipe Radoja, Marina Redžepović i drugi. U filmu će se pojaviti i Jasna Đuričić, glumica poznata po ulozi prevoditeljice Aide u ratnoj drami “Quo Vadis, Aida?“, koji je pretprošle godine dobio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Uz redateljsku ulogu, Juranić potpisuje montažu i scenarij, kojeg je napisala s Elmom Tataragić. Direktor fotografije je Danko Vučinović, kostimografkinja Lidija Sertić, a filmsku glazbu potpisuje Janja Lončar. Produkciju filma potpisuje Damir Terešak iz Maxima filma, u koprodukciji s Nikolinom Vučetić Zečević iz srpskog Biberche productions.

Foto: HAVC