Iako još smo još u sezoni kaputa, uz sunčane dane već smo se okrenuli proljeću i slojevitom odijevanju u znaku ovog modnog klasika iza kojeg se krije zanimljiva priča

Sukladno dominantnom narativu, ime trench coat (baloner) potječe iz razdoblja Prvog svjetskog rata, s obzirom da su ovaj tip kaputa navodno nosili vojnici u blatnim rovovima.
No, iako mu je ovaj mit dao posebnu draž, riječ je zapravo o dorađenoj verziji vodootpornih kaputa koje su kreirali škotski kemičar Charles Macintosh i britanski izumitelj Thomas Hancock u ranim 1820-im godinama – a tijekom rata su ga nosili uglavnom samo visokorangirani časnici.

Originalni vodootporni kišni kaput koji su izumili Macintosh & Hancock, odnosno “the mack”, bio je napravljen od gumiranog pamuka i namijenjen outdoor aktivnostima i vojnoj službi. Nekoliko desetljeća kasnije, krojač John Emary razvija poboljšanu verziju ovog kišnog ogrtača u okviru svoje tvrtke Aquascutum, dok trgovac tekstilom Thomas Burberry iz Hampshirea 1879. godine kreira vodonepropusnu “gabardine” tkaninu u okviru svoje tvrtke koja je u modnom svijetu postala sinonim za “trench coat” – Burberry.

Iako se smatra da su obje tvrtke zaslužne za “izum” balonera u razdoblju Prvog svjetskog rata, zapravo su popularizirale već postojeći tip kaputa – adaptirajući ga za vojnu upotrebu, odnosno stilizirajući ga na funkcionalan način primjenom dvostrukog kopčanja, strukiranog kroja, pojasa, dužine ispod koljena ili dodavanjem uklonjive podstave koja se čak mogla koristiti kao prostirka, dok je bež boja imala ulogu kamuflaže.

Nakon Drugog svjetskog rata baloner više nije imao samo vojne konotacije, već postaje zaštitni znak novinara, gangstera, detektiva, špijuna zahvaljujući hollywoodskoj filmskoj produkciji – a kasnije i inteligentnih žena i odvažnih muškaraca prikazanih u kultnim filmovima “Casablanca” (Humphrey Bogart), “A Foreign Affair” (Marlene Dietrich) ili “Kramer vs. Kramer (Meryl Streep) čime je zauvijek zacementirao svoj modni status. 

A zbog svoje praktičnosti i bezvremenog simplicističkog kroja koji je dovoljno casual za svakodnevne outfite, a istovremeno dovoljno profinjen za poslovne modne kombinacije – baloner je jedan od odjevnih predmeta u koji definitivno vrijedi investirati, pogotovo ako ste ljubitelji minimalističke estetike.

Danas je dostupan u različitim stilovima, materijalima, kombinacijama boja ili dužina – preostaje vam samo odabrati svoju najdražu varijantu za nadolazeće prijelazno razdoblje. 

Zato, when in doubt – trench. 

U nastavku pogledajte 32 modela koja smo pronašli u high street trgovinama – a neke od ovih balonera još uvijek stignete uhvatiti na aktualnim sniženjima!

Massimo Dutti_baloner
Massimo Dutti, 1.195 kn
Massimo Dutti_baloner
Massimo Dutti, 1.399 kn
Massimo Dutti_baloner
Massimo Dutti, 1.199 kn
Massimo Dutti_baloner
Massimo Dutti, 3.999 kn
Zara_baloner
Zara, 549,90 kn
Zara_baloner
Zara, 229,90 kn
Reserved_baloner
Reserved, 699,90 kn
Reserved_baloner
Reserved, 299,90 kn
Reserved_baloner
Reserved, 299,90 kn
Bershka_baloner
Bershka, 379,90 kn
Stradivuarius_baloner
Stradivuarius, 299,90 kn
Mango_baloner
Mango, 699,90 kn
Mango_baloner
Mango, 349,90 kn
Mango_baloner
Mango, 699,90 kn
DRYKORN_baloner
DRYKORN, 1.852 kn, Zalando
Vero Moda, 469 kn, About You
Vero Moda, 469 kn, About You
Object_baloner
Object, 749 kn 
Levi's_baloner
Levi’s, 573 kn, Zalando
Edited, 1.349 kn, About You
Edited, 1.349 kn, About You
Missguided_baloner
Missguided, 384 kn, Zalando
Mossman_baloner
Mossman, 1.245 kn, Zalando
DESIGNERS REMIX_baloner
DESIGNERS REMIX, 1.943 kn, Zalando
Vila, 565 kn, About You
Vila, 565 kn, About You
Ivy&Oak_baloner
Ivy&Oak, 2.169 kn, Zalando
Selected, 1.348 kn, About You
Selected, 1.348 kn, About You
Object Petite_baloner
Object Petite, 819 kn 
Missguided_baloner
Missguided, 639 kn 
Ivy&Oak_baloner
Ivy&Oak, 1.462 kn
Touché Privé_baloner
Touché Privé, 751 kn, Zalando
YAS_baloner
YAS, 899 kn, Zalando
Lauren Ralph Lauren_baloner
Lauren Ralph Lauren, 2.169 kn
DreiMaster_baloner
DreiMaster, 899

 

Foto: Zara, Massimo Dutti, Reserved, Bershka, Stradivarius, Mango, Zalando