I ne izgleda svaki muzej kao ovaj u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Ny Carlsberg Glyptoteket prikazuje drevnu i modernu umjetnost u uistinu jedinstvenom okruženju. Osnovao ju je 1888. pivar Carl Jacobsen, a galerija je poznata po mramornim skulpturama i zimskom vrtu.

Jacobsen je bio jedan od velikih industrijskih magnata 19. stoljeća i najveći pokrovitelj umjetnosti kojeg je Danska vidjela, a bio je i strastveni kolekcionar. Od zarade koju je ostvarila njegova pivovara Ny Carlsberg izgradio je bogatu zbirku umjetničkih artefakata koju je 1988. odlučio pokloniti javnosti te je započeo izgradnju muzeja Glyptoteket. Slijedila je još jedna iznimna donacija 1899. godine, ovoga puta goleme zbirke starina majstora piva, koja je dovela do izgradnje potpuno novog krila novog muzeja. Glyptoteket je otvoren za javnost od 1897. godine i sadrži više od 10.000 djela prvenstveno podijeljenih između antičkih antikviteta i danske i francuske skulpture i slikarstva iz 19. stoljeća.

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

Gliptoteka je izvorno trebala biti muzej dnevnog svjetla, otvoren samo tijekom dana. Kasnije je dodana umjetna rasvjeta, ali dnevna svjetlost i dalje igra ključnu ulogu u arhitekturi muzeja i doživljaju njegovih umjetničkih djela. Zimski vrt je, poput staklenika, prekriven staklom, a zlatna svjetlost kupole boje meda stvara jedinstven topao mediteranski sjaj. U središnjoj dvorani veliki stakleni krov stvara dojam da se ulazi u otvoreni rimski forum. I premda je zgrada Henninga Larsena izgrađena po narudžbi kako bi zaštitila osjetljive slike koje su ovdje izložene, te stoga galerije imaju samo umjetnu rasvjetu – igra svjetla i sjene na impresivnom stubištu, međutim, nastavlja tradicionalni naglasak muzeja na prirodnom svjetlu.

muzej glyptoteket

Galerija je podijeljena na antičke i moderne zbirke. Odjel za starine čuva izvrsne zbirke egipatske, grčke, etruščanske i rimske umjetnosti, pružajući ugodnu šetnju kroz 3500 godina umjetnosti i povijesti. Prošećite hodnicima obloženim mramornim kipovima i možete se zamisliti u staroj Grčkoj, Egiptu ili Rimu. Moderni odjel usredotočuje se na dansko slikarstvo i skulpturu 19. i 20. stoljeća, kao i na francusku umjetnost istog razdoblja. Uživajte u slikama iz danskog zlatnog doba koje izaziva strahopoštovanje i doživite francuski impresionizam, kao i više od 40 Gauguinova djela (posuđeno do proljeća 2020.). Također je moguće vidjeti kompletnu seriju Degasovih bronci i 35 Rodinovih skulptura.

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

Ny Carlsberg Glyptoteket često održava posebne izložbe koje se predstavljaju kao sastavni dio muzejskog iskustva. U prekrasnom i prostranom Zimskom vrtu posjetitelji mogu odahnuti i osvježiti se u Café Picnic, a u sklopu galerije nalazi se i mala knjižnica i suvenirnica.

muzej glyptoteket

Zimski vrt sa svojom kultnom kupolom i palmama središnja je točka i orijentir Gliptoteke. U svom uvodnom govoru 27. lipnja 1906., osnivač Gliptoteke, Carl Jacobsen, opisao je vrt kao ugodnu točku ulaska među umjetnička djela u muzeju: „Nadam se da zimi zelenilo može privući ljude i kad vide palme, možda će razmisliti i o kipovima.”

Svojim Zimskim vrtom Jacobsen je stvorio atmosferski ulaz u muzej, koji prema riječima njegovog osnivača nije trebao biti “običan muzej” već oaza za stanovnike Kopenhagena. Zbog toga ga je umjesto riječi muzej odlučio nazvati ‘Gliptoteka’, od grčkog glyptos, što znači rezbarenje ili skulptura, i theke za mjesto gdje se nešto skuplja ili izlaže.

muzej glyptoteket

Nama je ova priča dovoljna da Glyptoteket u Kopenhagenu stavimo na listu muzeja koja moramo posjetiti. Inspirirajte se i parkovima skulptura u Hrvatskoj koji su vrijedni posjeta.

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

muzej glyptoteket

Foto: Facebook Glyptoteket