Kada razmišljate gdje biste mogli za vikend, zašto se ne biste za promjenu uputili u jedan od ovih parkova skulptura?

Radi se o dvije istarske lokacije i jednoj u Splitu koje će vam pružiti razlog za izlet izvan grada, šetnju i edukativni odmor te uživanje u spoju umjetnosti i zelenila. Imajte na umu ova tri parka skulptura u Hrvatskoj koja se stvarno isplati obići.

Galerija Meštrović

Slavni Ivan Meštrović imao je posebnu povezanost s područjem Meja, zapadnim dijelom Splita i upravo je tamo kupio nekoliko parcela s idejom da na njima izgradi svoju buduću rezidenciju što je i učinio. Vila na Mejama postepeno je poprimala današnji arhitektonski izgled i raspored, a Meštrović ju je započeo graditi tridesetih godina prošlog stoljeća. Njegova koncepcija te vile temeljila se na trima namjenama: rad, stanovanje i izlaganje, a s napretkom izgradnje spomenutih godina cijelo je imanje poprimilo današnji izgled koji osim raskošne građevine s atelijerom i radionicama te impresivnim stubištem, obuhvaća i uređenje hortikulture parka prema Meštrovićevim uputama.

parkovi skulptura

Vila na Mejama bila je omiljeno boravište Ivana Meštrovića i njegove obitelji još od ljeta 1932. godine, no usprkos umjetnikovoj želji nije postala i njegovo prebivalište. U travnju 1941., povodom smrti Marte Meštrović, Ivanove majke, obitelj se u njoj okupila posljednji put. Zatekla ih je talijanska okupacija grada. Da izbjegne uhićenje, Meštrović odlazi u Zagreb gdje će se uskoro naći iza rešetaka ustaškog zatvora, a supruga i djeca splitski će dom konačno napustiti godinu dana poslije. Njihova tadašnja prepiska sačuvana je u Galeriji Ivana Meštrovića kao dio obiteljske arhive. Po odlasku obitelji, o imovini i kući najprije je skrbio i u kući živio Meštrovićev prijatelj, književnik Milan Ćurčin, potom povjesničar umjetnosti dr. Cvito Fisković. Umjetnikova rodbina, ali i druge obitelji, nastanjivale su vilu sve do 1965. Aktom darivanja kojim je Ivan Meštrović 31. siječnja 1952. poklonio hrvatskom narodu četiri svoja objekta i 132 umjetnička djela, koja su prema priloženom popisu ušla u sastav svakog pojedinog objekta, stvoreni su preduvjeti formiranja Galerije Meštrović kao muzejske ustanove. Danas je ovo jedna od ljepših lokacija koje možete posjetiti u Hrvatskoj, kojima možete prošetati i provesti dan te uživati u ostavštini velikog umjetnika.

parkovi skulptura

U Galeriji se nalaze umjetnikova remek-djela izvedena u mramoru (Psiha, 1927.; Kontemplacija, 1924.), bronci (Daleki akordi, 1918.; Kiklop, 1933.; Perzefona, 1946.; Gospa s djetetom, 1917.; Job, 1946.), drvu (Žalosni anđeli i Veseli anđeli, 1916.) i gipsu (Rimska Pietà, 1943.), kojima su obuhvaćena sva razdoblja umjetnikova bogatog stvaralaštva do 1946. godine. Galerija Meštrović u Splitu otvorena je od utorka do nedjelje, od 9.00 do 19.00 sati.

parkovi skulpture

parkovi skulptura

parkovi skulptura

Park skulptura Dubrova

Omiljeno za građane i posjetitelje Labinštine za šetnju, druženje s prijateljima, za igru djece ili piknik na otvorenom je upravo Park skulptura Dubrova. Nalazi se uz glavnu cestu Pula – Rijeka pokraj stancije Dubrova unutar koje se nalazi barokna palača Franković-Lazzarini. Za njega kažu da je jedan od najljepših hrvatskih parkova skulptura, prostire se na 33 hektara površine, djelomično okružena suhozidom, s prirodnim udolinama te bogatom i raznolikom karakterističnom mediteranskom florom.

parkovi skulptura

Park je nastao djelovanjem umjetnika kroz Mediteranski kiparski simpozij, manifestaciju međunarodnog značaja tijekom koje se od 1970-ih obogaćuje impresivna zbirka skulptura u istarskom kamenu. Kamen, kao jedan od najtrajnijih materijala i sveprisutni element Mediteranskog kiparskog simpozija, postao je jedan od simbola Labinštine. Unutar parka možete prošetati Bijelom cestom, stazom koja se sastoji od 16 dionica (svaka je dužine 25 metara), a koju su dizajnirali poznati hrvatski umjetnici, kao što su Edo Murtić, Julije Knifer i Dušan Džamonja.

parkovi skulptura

U Parku se nalazi i amfiteatar „Dolac“, koji je osmislio kipar Josip Diminić, koji je uz slikara Quintina Bassanija jedan od pokretača spomenute kulturne manifestacije. Amfiteatar predstavlja mjesto umjetničkih performansa, koncerata, kazališta i raznih događanja za posjetitelje. Park skulptura Dubrova otvoren je za posjetitelje tijekom cijele godine. Ulaz je besplatan. U ponudi su vođeni obilasci za grupe koje se organiziraju uz prethodnu najavu.

parkovi skulptura

Park skulptura Dušana Džamonje

Na sjevernom prilazu Vrsaru (u neposrednoj blizini Vrsara uz Stanciju Valkanela) nalazi se otvoreni Park skulptura Dušana Džamonje, smješten u pitomoj i pomno kultiviranoj prirodi u blizini vrsarskih obala. Svoj istarski dom u Vrsaru Džamonja je gradio 60-ih godina prošlog stoljeća od prirodnih materijala te je u njemu boravio tijekom ljetnih mjeseci. I zato ova lokacija danas izgleda i služi za ugodne šetnje, promatranja, kontempliranja posjetitelja i savršeno spaja prirodu i umjetnost u jedinstveni umjetnički vrt. Lokacija obuhvaća veliki zeleni vrt s ljetnikovcem, ateljeom, galerijom te parkom veličine 24.000 četvornih metara.

parkovi skulptura

U svaku komponentu svojega doma Džamonja je ugradio monumentalnu skulpturu ostvarivši time san svakog kipara – imati vrt skulptura. Kompleks obuhvaća umjetnikovu radionicu, galeriju te prostor za ambijentalno izlaganje, a za javnost je otvoren 1981. godine. Tijekom ljetnih mjeseci park je otvoren od 9.00 – 20.00, a ulaz je slobodan.

parkovi skulptura

Foto: infovrsar.com, mestrovic.hr, parkdubrova.eu