Jedan od profila, to jest blogova na koji volimo svratiti u potrazi za inspiracijom u kuhanju ili za receptom čiji će rezultat vrijediti naše muke jest onaj naziva Bake me iza kojeg stoji Nina, majka djevojčica Kiare i Grge, koju kuhanje opušta, ispunjava i čini sretnom. “Dopušta mi da budem kreativna, svoja. Još kad iz toga izađe nešto ukusno, to je moj hygge.” Zato, kad smo tražili savršen recept za tortu od mrkve, znali smo da s njezinim nikako ne možemo pogriješiti

Kako sama Nina kaže, torta od mrkve ima posebno mjesto u njezinom domu. Osim što je tradicionalno radi za Uskrs, često se može pronaći na njihovom obiteljskom stolu i nedjeljama, pa čak i običnim danima usred tjedna kad se obitelj zaželi nečeg slatkog.

torta-od-mrkve-bake-me-by-nina

“Ova torta od mrkve doživjela je svoj puni sjaj tek s dolaskom sina Grge. Kako sam često dosad i pisala na svom blogu, Grgo, naime, ne voli čokoladu i ne jede ništa čokoladno (ni bijela čokolada nije opcija), a mrkvu voli najviše na svijetu. Mrkvu i sirni namaz. I tako je malo-pomalo ova divna kombinacija postala jedna od najviše rađenih i najomiljenijih torti”, kaže Nina te dodaje kako je posebnost ove torte od mrkve to što je biskvit jako sočan i mekan uz predivne arome cimeta i đumbra. “Toliko je lijep da ga možete servirati samog, natrganog na kocke i posutog s malo šećera u prahu!” Uz to, krema od sirnog namaza je nježna, a opet obogaćena vanilijom i narančom te se kao takva savršeno uklapa uz bilo koju tortu s mrkvom i začinima. Uz naš cheesecake od maline i pitu od jabuka, ovaj recept za tortu od mrkve i naš je recept za slatko za kojim često posežemo.

P. S. Pazite da ne koristite kupovne naribane mrkve, nego ih sami naribajte na ribež!

torta-od-mrkve-bake-me-by-nina

Sastojci 

Biskvit

  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • prstohvat soli
  • 350 g naribane mrkve
  • korica i sok jedne naranče
  • 3 jaja L veličine
  • 280 g muscovado svijetlog šećera
  • 180 g ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 80 g mlijeka

Krema 

  • 600 g sirnog namaza, sobne temperature
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 280 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta naranče, po želji
  • 2 žlice svježe cijeđenog soka od naranče

Dodatno 

  • dvije savitljive grane za uši (ja sam koristila maslinu)
  • ukrasna žica ili konac
  • neprskano cvijeće

torta-od-mrkve-bake-me-by-nina

Priprema 

Biskvit

  1. Upalite pećnicu na 180 °C. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Dno obložite papirom za pečenje pa namastite svaki kalup. Možete koristiti ulje u spreju ili maslac sobne temperature.
  2. Mrkvu naribajte na ribežu (sitnija zupca). Nemojte koristiti kupovnu naribanu mrkvu.
  3. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, kardamom i sol. Dodajte mrkvu.
  4. U drugoj posudi pjenjačom ili mikserom povežite jaja, šećer, sok i koricu naranče, ulje i mlijeko.
  5. Smjesi s jajima dodajte brašno s preostalim sastojcima te kratko sve izradite mikserom ili špatulom.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 370 g po kalupu). Pecite 25-30 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  7. Biskvit ohladite prije slaganja torte.

 

Krema

  1. U posudi koja je dio električnog miksera ili običnoj posudi stavite maslac i sirni namaz (oboje sobne temperature) te izradite pomoću lopatice ili spiranih nastavaka na klasičnom mikseru. Dodajte ekstrakt vanilije i naranče te koricu naranče. Na kraju polako umiješajte šećer u prahu.

Slaganje 

  1. Na pladanj za tortu postavite prvi biskvit te nanesite kremu. Kremu možete nanijeti pomoću slastičarske vrećice ili špatule.
  2. Na kremu postavite drugi biskvit te ponovo postavite jednaku količinu kreme.
  3. Postavite zadnji biskvit pa cijelu tortu obložite preostalom kremom. Ja sam prvo obložila gornji dio torte, a potom sam oblagala bočne stranice, s tim da nisam vrh izravnala s gornjim dijelom već sam ga ostavila nepravilnog oblika koji je viši od same torte.
  4. Tortu ohladite na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja ukrasite tortu.
  5. Za uši, grane očistite od listića te ih iskidajte na jednaku dužinu. Koristite savitljive grane, recimo maslinu. Vrhove povežite žicom ili koncem te postavite na tortu. Kad ste postavili uši, ostatak torte ukrasite po želji.

torta-od-mrkve-bake-me-by-nina

Tips&tricks

  • Koristite cvijeće i grane za koje ste sigurni da su neprskane. Cvijeće i grane prođite tankim mlazom vode i posušite.
  • Ako koristite maslinovo ulje, pazite da je blagog okusa kako ne bi izdominiralo okusima.
  • Po želji možete nadodati i druge začine poput muškatnog oraščića, all spices začina i sl.

 

Na Nininom blogu možete pronaći još dvije predivne torte u kojima je mrkva kraljica okusa, Torta od mrkve i oraha kao i Torta od mrkve s kremom od sira i limuna i preljevom od karamela.