Male su šanse da već ne pratite kulinarske majstorije Doris koja vodi iznimno popularan gastro Instagram profil, Facebook profil i blog Foodoris. Ovog puta smo se zaljubili u jedan recept za kolač koji sam se posebno jede u ove jesenske dane –  pronašli smo najbolji recept za pitu od jabuka

Postoje neki recept za čijim ultimativnim receptom žudimo, kako bismo ga napokon zapisali u svoju kuharicu. Dosad smo na primjer uspjeli pronaći savršen recept za cheesecake sa šumskim voćem, ultimativan recept za keto peciva, to jest krušćiće bez ugljikohidrata, a sad sa sigurnošću možemo tvrditi – ovo je najbolji recept za pitu od jabuka.

Pita od jabuka by Foodoris

Baš kao što i sama Doris kaže, “…rijetko tko ne voli pitu od jabuke koje su nam bake radile. Lijepe su to uspomene na dane koje smo bezbrižnije provodili u njihovom društvu, uz mirise friško ispečene pite.” I ono što je najbolje od svega, potrebno je tek nekoliko sastojaka da uživate u ovoj ukusnoj piti od jabuka!

Sastojci

8 jabuka srednje veličine
2 žlice šećera ili zaslađivača po želji
sok pola limuna
1 žlica cimeta
3 šalice pšeničnog brašna (koristila sam T850)
1 šalica šećera (koristila sam eritrit no možete bilo koji sitniji šećer)
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2/3 šalice ulja (koristila sam kokosovo bez mirisa i okusa, može i suncokretovo)
1 žlica octa
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice mineralne vode

Pita od jabuka by Foodoris

Priprema

  1. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Lim ili posudu za pečenje nauljiti.
  2. Jabuke oprati i naribati (s korom). Staviti u lonac te dodati dvije žlice šećera, sok limuna i cimet. Pomiješati i pustiti da se kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, sve dok ne omekšaju i puste tekućine.
  3. U dubljoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati mokre sastojke i pomiješati da se povežu. Nemojte predugo miješati.
  4. Prebaciti pola smjese u nauljeni lim ili posudu za pečenje, poravnati špatulom te staviti peći u zagrijanu pećnicu 10 minuta. Smanjiti temperaturu pećnice na 180. Jabuke za to vrijeme procijediti kroz sito.
  5. Izvaditi biskvit nakon 10 minuta i ravnomjerno rasporediti tople jabuke po njemu.
  6. U drugo tijesto koje je u posudi, dodati 1/4 šalicu vode, pomiješati i preliti preko jabuka. Staviti nazad peći još 25-30 minuta, dok ne porumeni.
  7. Izvaditi i pustiti da se skroz ohladi u posudi za pečenje. Prije serviranja posipati šećerom u prahu.