Bilo da pratite keto prehranu, ili samo osjećate težinu nakon pojedenog kruha ili raznih peciva, ali jednostavno bez njih ne možete, ovaj recept može za vaše tijelo biti spasonosan. Mi ovaj recept koristimo već skoro godinu dana!

Ono što je kod ovog peciva dodatno zanimljivo jest činjenica da njegovi sastojci poput sjemenki lanka, sezama, psilijuma ili češnjaka, mogu poboljšati vaše raspoloženje i zdravlje. Primjerice samo lan se naziva supernamirnicom zbog svojih svojstava: odličan je izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenske kiseline, te dobar izvor niacina. Također sadrži i brojne minerale – bakar, magnezij, mangan, fosfor, selen, željezo, kalcij i cink.

Uz njega je tu i psilijum, kojeg zovu i jednim od najvećih prijatelja probave, jer se radi  o izvrsnoj namirnici i odličnom izvoru topivih vlakana, a poznato je da vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma. A u želji da povećate unos vlakana psilijum je odličan izbor jer u 100 g psilijuma imamo čak 71 gram vlakana. Ukratko, ova keto peciva bit će jako zdrava alternativa klasičnom kruhu, te ćete poboljšanje vidjeti već kroz tjedan dana. 

Kruti sastojci

150 g bademovog brašna

40 g psilijuma u prahu

60 g kokosovog brašna

75 g mljevenog lana

1 žličica češnjaka u prahu

1 žličica luka u prahu

1 žličica praška za pecivo

1 žličica himalajske soli

sezam s kojim ćete posipati napravljena peciva

Tekući sastojci

2 žličice jabučnog octa

6 bjelanjaka

2 cijela jaja 

480 ml vrele vode

Pečenje

45 – 55 minuta na 175 stupnjeva, duljina pečenja ovisno o pećnici (mi smo pekli 50 minuta)

Priprema

Pomiješajte sve suhe sastojke, te im zatim dodajte tekuće. Izmiksajte. Smjesa treba ispasti kompaktnija kako biste mogli oblikovati kugle za peciva, a od ove količine smjese, ispast će vam ih otprilike 9-10. Posložite ih na protvajn na koji ste stavili papir za pečenje. Ubacite u pećnicu. Pecite oko 50 minuta.

flash!

Gramaža namirnica mora biti točna te za to koristite digitalnu vagu. Kad napravite smjesu, to jest oblikujete peciva, oni ne smiju predugo stajati vani. Najbolje je da odmah idu u pećnicu.