Nije svaka “primjedba” dobronamjerna, ma koliko vas netko želio u to uvjeriti. Pa kako prepoznati “toksičnog” prijatelja? Obraćajući pažnju na fraze koje izgovara…

Izraz “toksično” može se primijeniti na bilo koju osobu koja nam se na neki način ne sviđa. Gledamo li situaciju globalno, svaku osobu koja nam stvara nelagodu možemo nazvati otrovnom. Ali kada je riječ o bliskim prijateljima, vrlo je važno ne brkati pojmove. Najčešće nam se čini da prijatelj pokazuje zabrinutost uvredljivim primjedbama, ali zapravo se iza nekih fraza može kriti zavist ili čak iskrena mržnja. Ako je ponašanje vašeg prijatelja alarmantno, važno je sagledati objektivne čimbenike u ovoj situaciji. Teško je prekinuti dugogodišnje prijateljstvo, ali ponekad je jednostavno potrebno. A ako vaša prijateljica izgovori sljedeće fraze, najbolje bi bilo pozdraviti se s njom.

Kako otkriti toksičnu prijateljicu: Obratite pažnju na sljedeće fraze

1. “A znaš što se meni dogodilo…”

Počeli ste pričati prijateljici što vam se dogodilo ili kroz što sada prolazite, što vam je jako važno, a ona vas hladno prekine. Uopće vas ne sluša, već odmah skreće pozornost na sebe i svoja iskustva. I nije prvi put. To je, prvo, krajnje nekulturno, a drugo, očito se radi o sebičnoj osobi koja ne mari za druge.

2. “Ja sam mislila da si ti drugačija…”

Zapravo, tvoja prijateljica ti želi reći: “Volim i prihvaćam samo određeni dio tebe.” I time u vas ubacuje crv sumnje da s vama nešto nije u redu. Čini se kao da ti čini uslugu jer tolerira tvoje “mane”. Takvim frazama nema mjesta u zdravom prijateljstvu.

3. “Ja bih to napravila drugačije”

Na ovaj način vaša prijateljica pokazuje da niste sposobni napraviti pravi izbor. I da bi bilo najbolje da je poslušate i učinite ono što ona misli da je najbolje za vas. A uopće je nisi pitala za savjet. Na taj način vaša otrovna prijateljica sebe stavlja iznad vas.

4. “Pa, tko će ti reći istinu ako ne ja?”

Tipičan trik toksične prijateljice. Ova fraza je štit koji koristi da opravda svoje negativno mišljenje o vama. Ni u kojem slučaju ne nasjedajte na takav trik.

Foto: Pexels