TO JE TAJ!Event je novi solidarni program koji na jednom mjestu objedinjuje zabavno, edukativno i humanitarno s primarnim ciljem osvještavanja zajednice o raznim načinima na koje je moguće učiniti promjene u društvu, počevši od pojedinca.

U sklopu programa će biti organizirana dva događanja godišnje koja će, kroz razne zabavne i edukativne sadržaje, potaknuti aktivaciju zajednice prema konkretno usmjerenoj pomoći, svaki puta u suradnji s drugom organizacijom ili potrebitim pojedincima.

Prvi takav solidarni događaj održat će se u Grof Melin baru u Tkalčićevoj, u petak, 06. listopada, s početkom u 15:00 sati, u suradnji s Dom “Duga Zagreb”- ustanovom socijalne skrbi koja se bavi pružanjem zaštite i podrške žrtvama obiteljskog nasilja.

Ovo izdanje TO JE TAJ!Event posvećeno je ženama i djeci suočenima s nasiljem kojima je pružena pomoć u obliku sigurne kuće. Dom “Duga Zagreb” organizacija je koja već gotovo dva desetljeća pruža sigurno mjesto djeci i odraslim žrtvama obiteljskog nasilja kroz svoje savjetovalište, ali i sklonište. Ujedno nudi i program usmjeren psihoterapiji i konzultacijama sa samim nasilnicima kako bi se mogao utvrditi problem i posljedično utjecati na njegov korijen. Od ove godine pokreće “organizirano stanovanje za žrtve obiteljskog nasilja” koje omogućuje žrtvama da do potpunog osamostaljenja mogu dobiti stan na korištenje u vlasništvu Grada Zagreba, u trajanju do godine dana.

Time bi se osobama koje izlaze iz skloništa omogućio prijelazni period tijekom kojega se mogu dodatno osnažiti i naučiti donositi samostalno odluke na dobrobit sebe i svoje djece. Grad Zagreb je tako ove godine za potrebe organiziranog stanovanja dodijelio dva stana, od kojih je jedan djelomično namješten, a drugi potpuno prazan. “TO JE TAJ!Event” u Melinu usmjeren je upravo na prikupljanje novčanih sredstava za opremanje tih stanova i kupnju trajnih potrepština koje su neizbježne u životu.

Tal Arditi
Tal Arditi

“Kako je “TO JE TAJ!Event” stvoren da bi pružio platformu za ispreplitanje što više različitih zajednica u cilju okupljanja raznolikih ljudi šarolikih interesa i djelovanja, a koji žele biti aktivni članovi društva unutar svojih mogućnosti, tako smo pripremili uistinu bogat program za prvo izdanje. Za vrijeme solidarnog Pink buvljaka, koji će u svom 4. izdanju opet pokazati kako je moguće malim doprinosima učiniti velika djela, zabavljat će nas kroz jam session Cure sviraju. Na edukativnom panelu pod vodstvom Arijane Lekić-Fridrih “Aktivna zajednica” informirat ćemo se o trenutačnom stvarnom stanju nasilja nad ženama i djecom, femicidu, odnosu sustav-žrtva te generalno o postupcima kojima mi kao pojedinci možemo utjecati na stvarnost. U večer ulazimo koncertom berlinskog glazbenika Tal Arditija poznatoga po svojim romantičnim harmama i vrckavim ritmičnostima. Nakon njega nastupaju specijalne gošće Aklea Neon & Sound doulas koje će nas rasplamsati afrosoul beatovima i pripremiti za DJ duo Soulectors koji će nas svojom soulful selekcijom pomaziti za kraj večeri. Bitan dio programa svakako je “Good influence” aukcija, podržana od strane hrvatskih brendova, umjetnika i influencera gdje će donirati po komad svoje odjeće ili drugih predmeta koje izrađuju, a koji će se na aukciji prodavati za početnu minimalnu donaciju od 5 eura. Naši ambasadori su: Ayelen Creations, Bad daughter, Marmelo bags, THE ALL, Helen Kelen, Miach, Sara Renar, ma.am concrete, Ira Rumora, Lu Jakelic, 47.

Aklea Neon

Svi ste pozvani pridružiti se u Grof Melin baru, u petak, 6. listopada, od 15:00 sati u što većem broju te tako podržati ovu solidarnu inicijativu gdje se, uz dobru zabavu, imate priliku educirati o aktualnoj problematici i aktivno sudjelovati u rješavanju iste. Više informacija pratite na Facebook eventu TO JE TAJ!Event.

Foto: promo, Unsplash