U novoj tužbi koju je podigao Cartier u ponedjeljak, 28. veljače, Tiffany & Co. se stavlja na teret krađa poslovnih tajni o Cartierovoj najskupljoj liniji nakita u kojoj cijene pojedinih komada idu i do 10 milijuna dolara

Modna industrija obožava dramu. Coco Chanel protiv Else Schiaparelli, Karl Lagerfeld protiv Yvesa Saint Laurenta, Nike protiv Adidasa, zavade su u svijetu mode gotovo svakodnevna pojava i nerijetko završavaju tužbama. Posljednja takva koja je ovog tjedna zatresla svijet luksuznog nakita, ona je između dva velika rivala i dvije najpoznatije kuće luksuznog nakita, Cartiera i Tiffany & Co. Situacija je poprilično dramatična, a počela je u ponedjeljak, 28. veljače na vrhovnom sudu države New York gdje je kuća Cartier predala svoju tužbu protiv Tiffanyja.

Tiffany and Co by Rachael

U njoj tvrde da je kuća Tiffany & Co. vrlo pažljivo isplanirala kako će im ukrasti poslovne tajne koje se tiču tzv. high jewelry linije, a unutar koje se prodaju najluksuzniji komadi nakita čije cijene mogu ići i do 10 milijuna dolara. Iz Cartiera u tužbi tvrde da je Tiffany zaposlio njihovu bivšu junior menadžericu Megan Marino kako bi im dala tajne podatke iz Cartiera koje je, otkrili su istragom unutar tvrtke, prije odlaska preuzela tako što ih je sama sebi poslala na mail. Tiffany & Co. koji je prošle godine kupio moćni konglomerat LVMH, zaposlio je Megan Marino upravo na poziciji unutar njihovog high jewelry time u studenom prošle godine. Ona im je zauzvrat, navedeno je u tužbi, dala informacije koje je prikupila prije odlaska iz Cartiera.

Cartier dućan by Simon Launay

Iz Cartiera u tužbi navode, prenosi Bloomberg, da je tako “Tiffanyju otvorila prozor za uznemirujuću kulturu prisvajanja konkurentskih informacija”. Iz Tiffanyja su to porekli, a Marino je dobila otkaz već u veljači ove godine, čim su ih iz Cartiera obavijestili da je ukrala njihove povjerljive i tajne podatke. Ipak, otkaz za Cartier nije bio dovoljan kako ne bi podigli tužbu jer su smatrali da je jako čudna činjenica da bi Marino s pozicije asistentice u menadžmentu samo tako prešla na visoku poziciju u prodaji high jewelry linije tako poznatog brenda. Zato u tužbi tvrde da ju je Tiffany & Co. namamio da će, ako im nabavi tajne podatke o trgovanju luksuznim nakitom, dobiti višu poziciju.

Kako bi to potvrdili, nastavili su kopati dalje i otkrili da je na dan intervjua u Tiffanyju koji je s njom vodila Katie Liappar, potpredsjednica Tiffanyja za Sjevernu Ameriku, Marino proslijedila osjetljive i vrijedne dokumente na privatni e-mail Liappar, prenosi The Fashion Law. U njima su bili detalji o cijenama koje Cartier plaća dobavljačima, strategije distribucije, interne prezentacije i upute o high jewelry liniji, podatci o marketingu i javnoj komunikaciji za tu liniju kao i detalji o budućim sastancima, planovima, to-do liste i prodajne aktivnosti za cijelu 2022. godinu. Sve to, tvrde u tužbi, omogućilo bi konkurenciji da sazna kako Cartier određuje cijene i prodaje svoju high jewelry liniju.

Da cijela stvar bude sumnjivija, Marino je dala otkaz u Cartieru i rekla im, piše TFL, da odlazi raditi u sasvim novu okolinu ostavljajući ih pod dojmom da neće raditi za još jedan brend luksuznog nakita. Zato su joj dali da odradi otkazni rok od dva tjedna tijekom kojeg je došla do povjerljivih podataka. No, Marino nije bila jedina. U tom je periodu iz Cartiera u Tiffany otišlo raditi više zaposlenika uključujući i asistenticu potpredsjednika Cartiera koja je otišla u Tiffany unatoč obavezi nenatjecanja od šest mjeseci koju je imala prema Cartieru. 

Na optuženičkoj klupi za sada su samo Marino i Tiffany, a da bi Cartier tužbu i dobio morat će imati snažne dokaze. Dokaz da je Marino ukrala podatke imaju, no morat će dokazati i da se zbilja radi o osjetljivim podatcima koji su tajni i nisu javno poznati, ali i da ih je tvrtka Tiffany & Co. zaista upotrijebila za vlastitu korist. Iz Tiffanyja, dakako, sve poriču što je i očekivano budući da kuća trenutačno prolazi kroz transformaciju pod vodstvom LVMH-a i ponovno vraćaju stari ugled kroz suradnje s Beyonce i Jay-Z-jem, Pharrellom Williamsom itd. Zanimljivo je i da je Cartier već tužio jednog bivšeg zaposlenika 2014. godine tvrdeći da je poslovne tajne namjeravao prodati Tiffanyju gdje se tada zaposlio, ali i da je pokušao namamiti još jednog Cartierovog zaposlenika da mu se pridruži. Tužba je nakon godinu dana zaključena nagodbom.