Nadolazeća miniserija The Dropout bazirana na istoimenom podcastu o kontroverznoj osnivačici Theranosa Elizabeth Holmes stvarno obećava

Kako filmska industrija često voli pokrivati određene kontroverzne teme, a pogotovo one koje su imale veliku reakciju javnosti, lakše je inevjeriti povjerenje. Prvenstveno zato što su obožavatelji određene tematike već dobrano odradili istraživački posao i puno očekuju od uratka koji se primio teške zadaće.

The Dropout definitivno spada u tu kategoriju jer je pokriva priču o Elizabeth Holmes, notornoj biotehnološkoj poduzetnici koja je tvrdila da je napravila revolucionarnu tehnologiju testiranja krvi, no ispalo je da je riječ o prijevari. Sudeći po traileru, mogao bi biti pravi hit s odličnom Amandom Seyfried u glavnoj ulozi.

Elizabeth Holmes, serija The Dropout
Elizabeth Holmes u doba najveće slave, 2015. godine (Foto: Lisa Lake/Getty Images)

Bila je “najmlađa milijarderka na svijetu koja je sama stekla bogatstvo”, veselio se Forbes, a drugi tech časopisi zvali su je sljedećim Steveom Jobsom. Elizabeth Holmes, tada 30-godišnjakinja, bila je na vrhu svijeta sa svojom tvrtkom Theranos. Nakon što je napustila Sveučilište Stanford, osnovala je tvrtku procijenjenu na 9 milijardi dolara jer je navodno pronašla revolucionalno otkriće u dijagnosticiranju bolesti.

Uz nekoliko kapi krvi, Theranos je obećao da bi Edisonov test mogao brzo otkriti stanja poput raka i dijabetesa bez muke s iglama. No već u roku od godinu dana razotkrivena je laž – ukratko, tehnologija nije uopće funkcionirala, a tvrtka je ubrzo i propala.

The Dropout serija o Elizabeth Holmes

Sada ju je porota u Kaliforniji osudila po četiri točke optužnice za prijevaru, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a to u svijetu Hollywooda znači samo jedno – snimati fiiiilm!

The Dropout prati Holmes koja napušta fakultet kako bi započela ono što će na kraju postati Theranos, a vođena ambicijom i uvjerenjem da može ostvariti svoje vizije, Holmes se susreće s raznim preprekama, a u konačnici i s potpunom kapitulacijom.

Iako je Silicon Valley poznat po “uljepšavanju istine” i smatra se standardnim pravilima igre, upitno je koliko će trajan utjecaj imati ova osuđujuća presuda za startupove. No ono što The Dropout želi (osim svojim naslovom evocirati na The Graduate) je svakako dobivanje pokojeg kipića na temelju drame u stvarnome svijetu.

Elizabeth Holmes tijekom suđenja 2021. godine
Elizabeth Holmes tijekom suđenja 2021. godine (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)

Formulu za to ima – odlična Amanda Seyfried, provjerena priča čiji je istraživački rad ponajviše odradio istoimeni podcast pokrenut 2019. godine od strane Rebecce Jarvis i ABC studija, i ono najvažnije, znatiželju javnosti koja priču već zna i nije ju potrebno ponovno prodavati. Sve to je dovoljno da se o njemu šuška barem još neko vrijeme.

Prve tri epizode The Dropouta premijerno će biti prikazane na Huluu 3. ožujka, a ne sumnjamo da ćemo ih uspjeti pogledati i na drugim platformama. A koliko obećava, procijenite sami u traileru niže.

 

Foto: PR