Pred nama su sve topliji dani i proljeće kuca na vrata, a to znači samo jedno – vrijeme je za planiranje izleta. U tom slučaju, Italija se nameće kao destinacija s kojom ne možete pogriješiti, pogotovo ako je riječ o bajkovitim jezerima koji su pravi odmor za dušu. Stoga, kako bismo vam pomogli prilikom odabira, u nastavku smo izdvojili tri sjajne destinacije u koje ćete se odmah zaljubiti!

Jezero Como

Smješteno u regiji Lombardija na podnožju talijanskih Alpa, jezero Como uživa reputaciju jedne od najglamuroznijih lokacija jer ovo jezero svake godine iznova posjećuju brojni poznati. Kao i kod svih jezera, vožnja brodom je neizbježna – unajmite privatni taksi brod ili se vozite trajektom oko jezera kako biste istražili 40 km dugačak vodeni put, a s palube broda možete vidjeti slikoviti Nesso, Clooneyjevu vilu iz 18. stoljeća i raskošnu Villu Fontanelle čiji je vlasnik bio poznati modni dizajner Gianni Versace. Kad se vratite na kopno, istražite povijesne ulice grada Coma kako biste vidjeli Katedralu i Broletto di Como, srednjovjekovnu gradsku vijećnicu. No, najviše od svega, uživajte u čarobnom pejzažu koji će vam se zauvijek urezat u pamćenje.

Jezero Iseo

Za ovo jezero kažu da je ”mlađa sestra” jezera Como i razlikuje se utoliko što ima nešto opušteniju atmosferu. To znači da možete očekivati prijateljski nastrojeno lokalno stanovništvo s kojim je poseban gušt izmijeniti pokoju riječ. Jezero Iseo smjestilo se između gradova Brescia (poznatog po izvrsnoj gastronomiji i pjenušavom vinu) i Bergama te je okruženo slikovitom prirodom, dok grad Iseo nudi velik broj trgovina za popodnevni shopping. Otočna planina u sredini jezera, Monte Isola, najveća je takve vrste u Europi, a istoimeno selo smatra se jednim od najljepših u Italiji. Otok je poznat po tradicionalnim proizvodima poput salame Monte Isola, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sušenih sardina, a sve to možete probati u mnogim restoranima. U centru Isea posjetite crkve Pieve di Sant’Andrea i Santa Maria del Mercato te kaldrmirani trg Piazza Garibaldi.

Jezero Garda

Na samo sat vremena vožnje od Verone, smjestilo se jezero Garda – najveće jezero u Italiji i jedno od vodećih turističkih odredišta zemlje. Graniči s tri regije – Lombardijom, Trentino Alto-Adigeom i Venetom i upravo ga to čini izvrsnom bazom za istraživanje slikovitih gradova, uživanje na plažama uz jezero i isprobavanje aktivnosti poput vodenih sportova, biciklizma ili planinarenja. Za panoramski pogled na jezero i okolne planine, isprobajte vožnju žičarom Malcesine koja se penje na Monte Baldo, a ne propustite posjetiti niti slikoviti Malcesine, rimski grad SirmioneTorri del Benaco, jedno od najljepših sela na jezeru koje je okruženo ostacima zidina iz 10. stoljeća.

Foto: Unsplash, Pexels