Sezona vjenčanja već je započela, što znači da su mnogi u velikim pripremama za ovaj važan dan. Uz odabir lokacije, odjeće, glazbe i još mali milijun stvari na popisu, tu je i odabir vjenčanog buketa. Kako odabrati onaj pravi?

Kako ne bi iskakao od određene teme, svadbeni buket bi svojim izgledom i stilom trebao odgovarati osobnoj estetici mladenke i cjelokupnog događaja, a pritom dati ipak nešto posebniju dimenziju cijelom looku. Kako bismo vam olakšali potragu za najljepšim svadbenim buketima ove sezone, omiljene zagrebačke cvjećarnice otkrile su nam svoju viziju savršenog vjenčanog buketa. Evo kako izgledaju!

Tvoje

Već smo neko vrijeme ljubitelji svega što dolazi iz cvjetnog studija Tvoje u Martićevoj, jednoj od trenutno najpopularnijih ulica u Zagrebu. Ništa drugačije nije ni ovoga puta, kada su nam pokazali svoju interpretaciju svadbenog buketa za ovu sezonu. Osnovu čine ruže, a nadopunjuju ih ružičaste rununkule, tirkizni Solidago, islandski mak boje lososa, rozi Allium, nježno plavi Delphinium, plavi čičak, bordo Astilbe, a sve je zaokruženo lila Asparagusom. Ako vam je ovo previše naziva biljaka koje ne razumijete, dovoljno je pogledati buket da bi se oduševili. Iako je bez klasičnog zelenila, aranžman pršti energijom i bojama, što će definitivno ostaviti jak dojam.

svadbeni buket

„Buketi i cvjetni aranžmani moraju se uklapati u prostor u kojem se samo vjenčanje događa, baš kao i u stil mladenke. Voljela bih da mladenke ne robuju trendovima i da su spremne biti hrabre i posebne. Želim da u 2022. godini prevladavaju boje i da cijeli dojam bude – radostan. To je poanta ljubavi, pa tako i mog buketa koji, nadam se, izaziva sličan osjećaj veselja“, rekla nam je vlasnica Boška Bahtijarević.

Đardin

Boutique cvjećarnica koja se nalazi u zagrebačkoj Deželićevoj ulici mjesto je gdje se može kupiti, ali i iznajmiti raznovrsno bilje i cvijeće za svaku priliku, pa tako i onu – svadbenu. Njihova interpretacija vjenčanog buketa spoj je tradicionalnog i suvremenog cvjećarstva, a iako se uklapa u gotovo sve svadbene stilove, najbolje ga opisuje boho stil.

svadbeni buket

Buket formom podsjeća na tradicionalni bidermajer, a korištene su vrste poput poznatog šlajera (Gypsophila) i eukaliptusa. U fokusu buketa je Tillandsia xerographica, poznata kao kraljica zračnih biljaka, jedna od najupečatljivijih biljaka koja može doživjeti i do 20 godina starosti.

„Naša ideja bila je da dio buketa, uz pravilnu njegu i puno ljubavi, ostane s mladencima i nakon velikog dana dugi niz godina. Skrivena misao iza buketa podizanje je svijesti oko održivosti u bilo kojem obliku pa su tako korištene biljne vrste i cvijeće koje sušenjem postaju dugotrajni buketi, a Tillandsia je sobna biljka za jednostavan uzgoj u interijeru“, zaključuju iz Đardina.

Maya Floral Studio

Ovo je naš omiljeni novi cvjetni studio koji u fokus stavlja prirodnu formu, sezonske biljke i livadno cvijeće. U skladu s time, za ovogodišnja vjenčanja kreativna vlasnica Maja Vrčković Župetić predlaže raskošan vjenčani buket u ponešto slobodnijoj formi od one na koju smo možda navikli.

„Rano proljetno cvijeće zasigurno je jedno od meni najdražih i uvijek me inspirira. U kombinaciji s klasičnim ružama, koristila sam i prekrasne lokalno uzgojene ranunkule te kukurijek, predivan, delikatan cvijet koji je ujedno i jedan od prvih vjesnika proljeća. Od zelenila sam koristila eukaliptus i grane masline, a sve je dovršeno svilenom i ručno obojanom trakom za dašak luskuza.“

svadbeni buket

Samonikla

Domaća adresa na kojoj cvjetne čarolije rade Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec. Inspiraciju traže u prirodi i vrtu u mikro-sezoni, a veliku pažnju pridaju upravo – održivosti. Njihovi aranžmani su opušteni, bez čvrstih linija i krutih pravila, a odabirom bilja pokazuju što priroda u tom trenu nudi.

Vjenčani buket odraz je mladenkinog duha. Nakon upoznavanja i uvida u njene želje pripremamo moodboard kako bi približile naše zamisli i opcije bilja s obzirom na datum vjenčanja. Posebno nam je važan individualan pristup svakoj mladenki i buketu, oni se nikad ne ponavljaju i ne kopiraju.

svadbeni buket

Na fotografiji je zabilježeno komiško vjenčanje u kolovozu, na kojem je, osim mladenke Ene, glavna zvijezda bio i vjenčani buket iz Samonikle. U fokusu su dalije u pratnji domaćih ruža, vrtnih astera, seduma, delfiniuma, divlje mrkve, nicotiane, amaranta, verbene te raznih grančica i travčica koje livade nude u ljeto. Nepretenciozno i osvježavajuće!

 

 

Foto: Sanjin Kaštelan/ Đardin/ Maya Floral Studio/ Marko Vodanović