Savezni sudac stao je na stranu Nike Inc, naredivši brooklynskoj tvrtki da privremeno zaustavi daljnju prodaju popularnih “Satan Shoes” koje su proizveli u suradnji s reperom Lil Nas X

Američki okružni sudac Eric Komitee u Brooklynu presudio je tri dana nakon što je Nike tužio MSCHF Product Studio Inc, tvrdeći da su crno-crvene tenisice s temom vraga, koje nose Nikeov logotip, prekršili zakon. Tenisice, koje su izazvale velike kontroverze, prilagođena su verzija Nike Air Max 97 tenisica koje navodno sadrže jednu kap ljudske krvi u potplatima, a tiskane su s biblijskim odlomkom koji se odnosi na Sotonin pad s neba. Napravljeno je samo 666 parova, koji koštaju 1.018 dolara po komadu. Lil Nas X, poznat po pjesmi “Old Town Road”, planirao je odabrati tko će dobiti 666. par, ali taj je plan odgođen nakon Nikeove tužbe podnesene prošli ponedjeljak, prenosi Reuters. Tako je sud zapravo zaustavio prodaju, odnosno darivanje tog jednog para tenisica, dok je ostatak već pronašao svoga vlasnika.

“MSCHF čvrsto vjeruje u slobodu izražavanja”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Radujemo se suradnji s Nikeom i sudom na rješavanju ovog slučaja na najbrži način.”

Odvjetnici MSCHF-a tvrdili su da sotonske tenisice “nisu tipične tenisice, već umjetnička djela s pojedinačnim brojevima”, slijedeći kompanijske “Isusove tenisice” temeljene na istom Nikeovom modelu 2019. godine. Rekli su da je privremena zabrana približavanja nepotrebna jer kupci cipela ne bi pomislili da je Nike umiješan, a svi osim 666. para već su prodani i više se ne izrađuju. Odvjetnici koji zastupaju Nike pak su izjavili da MSCHF ima “povijest” isporuke cipela koje krše autorska prava, no da su to dosad “izveli” toliko brzo da sudovi ne bi mogli zaustaviti produkciju ili prodaju.

Foto: MSCHF “Satan Shoes”