Odvjetnica za ljudska prava u Turskoj Ebru Timtik (42) umrla je od štrajka glađu koji je pokrenula u zatvoru tražeći pošteno suđenje za sebe i svoje kolege, izjavila je odvjetnička skupina za tamošnje medije. Preminula je u bolnici u Istanbulu kasno u četvrtak,nakon što je postila 238 dana

Odvjetnica i 17 njezinih kolega optuženi su za povezanost sa zabranjenom Revolucionarnom narodnooslobodilačkom strankom ili DHKP / C, militantnom skupinom koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija odredile za terorističku organizaciju. Osuđena je u ožujku 2019. i osuđena na 13 godina i šest mjeseci zatvora. Njezin je slučaj razmatrao žalbeni sud. Timtik je započela štrajk glađu u veljači u znak protesta zbog navodnih nepravednih postupaka tijekom suđenja, zajedno s drugom kolegicom Aytac Unsal, koja je, kako se izvještava, u kritičnom stanju.

Oporbene stranke dugo su dovodile u pitanje nepristranost i neovisnost turskih sudova pod vladavinom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dok su odvjetničke skupine izvijestile o nekoliko nedostataka tijekom suđenja. Uključivali su uklanjanje sudaca koji su u početku naredili puštanje odvjetnika iz istražnog zatvora i upotrebu anonimnih svjedoka koji su svjedočili protiv njih.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano rekao je da je EU “iznimno žalostan” zbog Timtikove smrti. “Štrajk glađu Ebru Timtik za pravedno suđenje i njegov tragični ishod bolno ilustriraju hitnu potrebu turskih vlasti da vjerodostojno riješe stanje ljudskih prava u zemlji i ozbiljne nedostatke uočene u turskom pravosuđu”, izjavio je Stano.

“Snažna i neovisna pravna profesija, zajedno s neovisnim pravosuđem, ključno je načelo poštenog pravosudnog sustava”, rekao je. Štrajkači glađu u Turskoj tradicionalno odbijaju hranu, ali konzumiraju tekućinu i uzimaju vitamine koji produžuju njihove prosvjede, zbog čega je jasno da ovo nije prva takva praksa za borbu za prava. Smrt Timtike dogodila se nekoliko mjeseci nakon što su dva člana ljevičarske popularne folklorne skupine koja je zabranjena u Turskoj također umrla od štrajka glađu. Također su bili optuženi za veze s DHKP / C. 

Fotografije: Reuters